Zöld utat kapott az iparűzési adó

Vágólapra másolva!
Fellélegezhetnek a magyar polgármesterek, az Európai Bíróság ugyanis az uniós elvekkel összhangban lévőnek találta az iparűzési adót, ami így jövőre is kivethető. A tét csaknem ezermilliárd forint volt, ekkora lett volna ugyanis a helyhatóságok büdzséjéből kieső összeg, ha az Európai Bíróság ma elmeszeli a helyi iparűzési adót. Az [origo] által megkérdezett önkormányzatok szerint ebben az esetben kénytelenek lettek volna csődöt jelenteni.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bíróság csütörtökön zöld utat adott a helyi iparűzési adónak (hipa), így Magyarország fenntarthatja a helyi önkormányzatok által a cégeknek meghatározott ideig nyújtott iparűzési kedvezményeket is.

Kovács László, az unió adóügyi biztosa szerint a döntés mindenképpen kedvező a központi költségvetés számára, mivel ellenkező esetben jelentős összegtől esett volna el, amennyiben a kieső, szerinte 400 milliárd forintot pótolni kellett volna valamilyen módon az önkormányzatok számára. Ugyanakkor rontja a vállalkozások versenyképességét, ezért a kormánynak előbb-utóbb felül kell vizsgálni a (hipa) mértékét és kivetésének más paramétereit is, illetve kiváltását.

A magyar gyakorlat ezek szerint megfelel az uniós szabályoknak - kommetált Veres János pénzügyminiszter az MTI-nek. Ez azzal jár, hogy az iparűzési adó továbbra is jelentős bevétele marad az önkormányzatoknak. Idén ebből az adófajtából mintegy 400 milliárd forint körüli bevétele lesz a helyhatóságoknak.

Legfelsőbb Bíróság pénzügyi tanácsában, illetve a Zala megyei Bíróságon nyolcvan perben 1000 milliárd forint nagyságrendű összeget érint az Európai Bíróság döntése, amelyben az uniós joggal összhangban lévőnek ítélte a magyarországi helyi iparűzési adót - mondta az MTI kérdésére Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnöke. A jelzett ügyek perköltsége a 100 millió forintot is meghaladhatja. A főbíra szerint a magyar költségvetés szempontjából az EB mostani előzetes döntése létkérdés volt, hiszen a pert indítók több évre visszamenőleg kérték az iparűzési adó visszatérítését.

Csak egy lehetne

Ítéletével a bíróság arról is határozott, követelhetnek-e a magyarországi cégek mentességet az iparűzési adó beszedése alól, azaz megfelel-e a hipa a forgalmi adó kritériumainak. Ilyen típusú adóból az EU-tagországokban ugyanis csak egy lehetne, ami Magyarországon jelenleg az áfa, ám a bíróság szerint nem forgalmi jellegű adóról van szó.

A luxemburgi székhelyű bíróság a forgalmi típusú adóról korábban már állást foglalt: olyan adónemről van szó, amely egyrészt tárgyi és személyi hatályát tekintve általános jellegű adó, másrészt összege az adóalanyok által értékesített termékek és nyújtott szolgáltatások árával arányos, harmadrészt a forgalmazás, azaz a termékek és szolgáltatások értékesítésének minden egyes szakaszában fizetendő, negyedrészt pedig az értékesítés korábbi szakaszaiban fizetett adó a beszerzési árak elszámolásával vonható le úgy, hogy azt végső soron a fogyasztó viseli.

Nem arányos a vételárral

Az ítéletben a bíróság emlékeztetett arra, hogy nem ellentétes az uniós joggal az olyan adó fenntartása vagy bevezetése, amely nem rendelkezik az áfa (uniós zsargonban hozzáadottérték-adó) valamely alapvető jellemzőjével. A bírósági döntést követően kiadott sajtóközlemény szerint az iparűzési adó "egyrészről az adózási időszakban értékesített termékek, illetőleg végzett szolgáltatások árbevétele, másrészről az eladott áruk beszerzési értéke, a közvetített szolgáltatások értéke, valamint az anyagköltség közötti különbözeten alapul.

Mivel adott időszak árbevétele alapján számítják ki, nem lehet pontosan megállapítani azt az adóösszeget, amelyet az egyes termékértékesítések vagy szolgáltatásnyújtások alkalmával adott esetben az ügyfélre hárítanak, úgyhogy nem teljesül az a feltétel, miszerint ezen összegnek az adóalany által bevételezett vételárral kell arányosnak lennie" - idézi az MTI a közleményt. Ezen túlmenően, még ha feltételezhető is, hogy az iparűzési adó "azon alanya, aki a végső fogyasztó részére értékesít, az árai megállapításakor figyelembe veszi az általános ráfordításaiban foglalt adót, nem minden adóalany számára lehetséges az adótehernek a végső fogyasztóra történő áthárítása, illetve teljes áthárítása.

Csődöt okozott volna az elmeszelés

A bíróság döntésétől korábbi közlések szerint Magyarországon több száz megrekedt per sorsa és egyes becslések szerint mintegy 400, más számítások szerint ezermilliárd forint adófizetési kötelezettség teljesítése függött.

A kieső bevétel nagyságrendjénél fogva pótolhatatlan, Debrecen ebben az évben 7,3 milliárd forint iparűzési adóbevételt tervezett be - mondta az [origo] -nak Lövei Tünde, az önkormányzat sajtóreferense. Ez nem úgynevezett "pántlikázott bevétel", ez az összeg az önkormányzat működési bevétele. Az önkormányzati intézmények működési kiadásainak fedezetére szolgál, az állami támogatás ugyanis - az összes intézmény átlagára nézve - a kiadások 60 százalékát fedezi, tehát az iparűzési adó elengedhetetlen a működési feltételek biztosításához.

Forrás: [origo]

Hasonlóan érvelt az iparűzési adóbevétel fontosságáról az [origo]- nak Nyíregyháza ön kormányzata pénzügyi osztályának munkatársa, Váriné Hokk Ágnes. Tavaly 3,77 milliárd forintot szedett be a nyírségi város iparűzési adó címén. Ha ez az összeg kikerül a város költségvetéséből akkor a már elkezdett fejlesztéseket is le kell állítani és Nyíregyháza várhatóan csődöt jelent.

Teljes működési zavarra kellett volna számítani Pécsen ha eltörlik ezt a helyi adót - magyarázta az [origo] kérdésére a város pénzügyi osztályának illetékese. Az Európai Unió kulturális fővárosa címére készülő város esetében ez több mint 6 milliárd forintot jelent. A hipa mellett folyik ugyan a kasszábaz építményadó, átengedett gépjárműadó valamint turisztikai adó, de ezek együttes bevételei tavaly éppen kitették az 1 milliárd forintot.

A vállalkozók biztos, hogy nem örültek az Európai Bíróság döntésének - fogalmazott Oszkó Péter, a Deloitte Magyarszág elnök-vezérigazgatója a luxemburgi döntés után. A mai ítélet az Unió tagállamai számára lényegében azt engedélyezi, hogy az általános forgalmi adó mellett bármilyen típusú forgalmi adót bevezessenek, vagy fenntartsanak tette hozzá a vezérigazgató.

Aki szerint a Deloitte jó tanácsot adott azoknak akik nem értettek egyet ezzel az adófomával. Azaz úgy indítottak eljárást az adónem ellen, hogy eközben továbbra is eleget tettek mind HIPA bevallási, mind pedig HIPA befizetési kötelezettségüknek.