Mi lesz az alapkamattal?

Vágólapra másolva!
Nagyajából egy irányba mutatnak az alapkamattal kapcsolatos elemzői várakozások, miszerint idén még 25 bázispontos csökkentés várható a jegybank monetáris tanácsától. A szeptemberi inflációs adat nem hagy ugyanis kétséget afelől, hogy a korábban is - nagyon gyakran - komoly felfelé mutató bizonytalanságot mutató élelmsierárak most is hozták a formát, és a kilátások e tekintetben nem sok változást mutatnak.
Vágólapra másolva!

Nagyon nem fog sietni a kamatvágással a monetáris tanács, de 25 bázispont belefér - fogalmazott az [origo]-nak Tóth Illés, a Budapest Economics elemzője. Más szakértők nem zárják ki az 50 bázispontos lazítást sem, abban azonban egyetértenek, hogy az infláció decemberig nem csökken látványosan.

Nincs könnyű helyzetben a jegybank, hiszen ha folytatódik az élelmiszerárak erős inflációs nyomása, akkor az a maginflációt is feljebb nyomhatja - kommentált a távirati irodának Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője. Amennyiben a kockázati prémiumok csökkenek, akkor már októberben 25 bázisponttal mérsékelheti a kamatot a jegybank. Ha ez megtörténik, akkor az év végre 7,0 százalékra süllyed a kamat.

Most kivár a jegybank, de december végéig 50 bázisponttal csökkenti a kamatot - fogalmazott Barcza György, a K & H vezető elemzője. Mások úgy vélik, hogy fennmarad a jegybanki óvaosság, Suppan Gergely, a Takarékbank szakértője szerint év végé 7,25 százalékra süllyed a jelenleg 7,50 százalékos alapkamat.

A környezet kedvezőnek tűnik

A piaci árazások decemberre 25, márciusra pedig 50 bázispontos csökkentést mutatnak. További 25 bázispont várható június-júliusban, egy év múlva pedig 1 százalékponttal lesz alacsonyabb a jegybank alapkamat szintje.

Az optimizmus tehát töretlennek tűnik, kérdés azonban, hogy kellően kedvező tud-e maradni a globális környezet a mindehhez szükséges erős forint fenntartásához. Az euró jelenlegi 250 forint körüli jegyzése inkább erősnek számít, a Budapest Economics 3 hónapra 255 forintos kurzust vár. A nemzetközi kamatkörnyezet várhatóan nem mond ellent az MNB további lazítási lehetőségeinek. A DZ Bank prognózisa szerint az ECB megáll 4 százaléknál, az USA.ban további mérséklés(ek) várhatóak.

Az élelmiszerek hajtják a drágulást

Az élelmiszerek húzták fel és tartják a következő hónapokban is magas szinten az inflációt - mondta az MTI-nek Barcza György. Szerinte a következő fél- egy évben az élelmiszerek teljes körére átterjed az áremelkedés, hiszen például a hústermelők és kereskedők között éves ármegállapodások léteznek, amelyek december végéig állnak fenn, áremeléseket tehát csak ezután érvényesíthetnek a termelők. Októberre 6,3-6,5 százalékos, decemberre 6,1-6,6 százalékos 12 havi inflációt várnak a szeptemberi 6,4 százalék után az MTI által megkérdezett elemzők.

Ugyanígy az inflációra felfelé ható nyomást jelentenek az alkoholtartalmú italárak később várható megugrása az alapanyagok (szőlő, gyümölcsök) jelentős drágulása miatt - véli Suppan Gergely. Az év utolsó hónapjaiban jelenhetnek meg a taxi tarifák megugrása - amely azonban kis súlya miatt csak csekély mértékben befolyásolja az inflációt, de arra utal, hogy a gazdaságban rendkívül széles az árnyomás.

A fogyasztói inflációra további kockázatot jelenthet az ipari fogyasztók számára 30-40 százalékkal emelkedő áramárak, amelyeket a termelők és a szolgáltatók részben átháríthatják a fogyasztókra. A szakértő decemberre 6,3, 2007-re 7,8 százalékos átlagos inflációra számít, míg 2008-ban decemberre 4 százalékra süllyedhet az áremelkedés üteme, az átlagos infláció pedig 4,8 százalék lesz.