A Gazprom is állhat az OMV mögött

Vágólapra másolva!
A magyarok azt gyanítják, hogy a Molra tett OMV-ajánlat hátterében az orosz Gazprom és más orosz érdekeltségek mozognak, áll a Financial Times csütörtöki elemzésében, amely szerint a régi EU-tagok is ugyanúgy védik energiaiparukat, mint Magyarország. A londoni gazdasági napilap szerint a Gazpromnak "mélyen gyökerező és változatos" kapcsolatai vannak az OMV-vel, a Mol védelme ugyanakkor minden szabadpiaci elvvel szembemegy.
Vágólapra másolva!

Az EU amiatt is aggódik, hogy az eredmény nem kívánatos versenyellenes tendencia kialakulása lesz az új kelet-európai uniós tagállamokban - írja a lap. A Magyarországon zajló átvételi küzdelemnek azonban ennél is sokkal szélesebb geopolitikai dimenziója van, amit figyelembe kell venni. Nem titok ugyanis, hogy az osztrák cég és a bécsi kormány jó kapcsolatokat épített ki mind a Gazprommal, mind Moszkvával. Ausztria volt az első nyugat-európai ország, amely gázt vásárolt az egykori Szovjetuniótól, és Vlagyimir Putyin jelenlegi orosz elnök májusi bécsi látogatása során Ausztriát az orosz energiaexport "modellpartnerének" nevezte, áll a Financial Timesban. A látogatás egybeesett azzal, hogy az OMV és a Gazprom hosszú távú orosz gázszállítási megállapodást kötött, és ebben ellentételezésként szerepelt egy közép-európai gázelosztó rendszer közös kiépítése Bécs közelében.

A Gazprom akkor arra is tett utalást, hogy érdekelné részesedés az OMV-ben. Jóllehet az orosz csoport eddig nem szerzett közvetlen részt az osztrák vállalatban, a Gazpromhoz kötődő érdekeltségek, egyes vélemények szerint az OMV-részvények közkézhányadának jelentős részét ellenőrzik, írta a londoni gazdasági napilap. Egy dolog nyilvánvaló: a Gazpromnak "mélyen gyökerező és változatos" kapcsolatai vannak az OMV-vel. Ez csak még idegesebbé tette a magyarokat, különösen azután, hogy a Mol már megakadályozott egy korábbi átvételi próbálkozást a Gazprom részéről, áll a Financial Times csütörtöki elemzésében. A lap szerint lehet, hogy az OMV független átvételi ajánlatot tett a Molra, a magyarok azonban "természetszerűleg gyanítják", hogy a "színfalak mögött a Gazprom és orosz érdekeltségek manővereznek".

Oroszország nem csinál titkot abból a törekvéséből, hogy terjeszkedni akar az európai finomítói szektorban, és az orosz gáznak, mint a legfőbb európai energiaforrásnak a reklámozásával igyekszik erősíteni befolyását. Magyarország problémája az, hogy folyamatosan egyensúlyoznia kell a földgázellátása 80 százalékát szállító Oroszország nyílt provokálásának megkockáztatása, valamint sok magyar azon vágya között, hogy Magyarország maradjon mentes az orosz befolyástól. A magyaroknak eddig sikerült távol tartaniuk a Molt "a Gazprom karmaitól", de az oroszok "jó sakkjátékosok", és legutóbbi ausztriai lépéseik mutatják, hogy "még nem adták fel a játszmát", áll a Financial Timesban.

A lap szerint egyébként az EU régi tagállamai ugyanígy védik nemzeti energiaipari csoportjaikat. Annak puszta felvetése, hogy a Gazprom szemet vetett a Centricára - a legnagyobb brit nagybani földgázelosztóra, a British Gas anyavállalatára - elég volt ahhoz, hogy a brit kormány "rohanvást barikádokat emeljen" a privatizált gázszolgáltató köré. Így még érthetőbb, ha a magyar kormány "a kommunizmus évtizedei után" igyekszik védeni a privatizált Molt az orosz állami gázmonopólium "leplezetlen étvágyától", írta a csütörtöki Financial Times.