Újabb ellenőrzés az APEH kezében

Vágólapra másolva!
Decemberig még bárki rendezheti tb tartozását illetve tisztázhatja, hogy miért nem fizetett. Januártól az adóhatóság kopogtathat azoknál, akiknél az egészségügyi ellátás igénybevételénél kiderül, hogy nincs biztosítotti jogviszonyuk.    
Vágólapra másolva!

A csütörtöki Magyar Nemzet információja szerint jelenleg is ellenőrizniük kell az egészségügyi intézményeknek, hogy a hozzájuk forduló beteg rendelkezik-e biztosítotti jogviszonnyal. A szolgáltatók túlnyomó többsége számítógépen keresztül, online módon végzi az ellenőrzést.

Ha az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatbázisa (megszűnése után is lesz ilyen nyilvántartás) a taj-szám alapján piros jelzést küld vissza, az azt jelenti, hogy az illetőnek nincs biztosítása.

Az idén még az érintetteknek nem kell szankcióra számítaniuk, jövőre viszont igen. Ilyen esetekben értesítik az APEH-et, s az adóhivatal az illető "státusának" vizsgálata után visszamenőleg is behajthatja rajta az elmaradt járulékot. Lehetőség nyílik a betegeknek arra is, hogy tisztázzák, pontosítsák jogviszonyukat, ha úgy érzik, hogy a rendszer esetükben indokolatlanul jelzett piros lámpát.