Borul az M6-os nyomvonala

Vágólapra másolva!
Még el sem kezdődött az M6-os gyorsforgalmi út építése már is variálják az eredeti nyomvonaltervet a Bátaszék-Pécs közötti szakaszán. Anyagi okokból úgy tűnik mégsem lesz milliárdokból épülő alagút és újabb völgyhidak, inkább kilométerekkel odébb építenék meg. A végleges nyomvonalról csütörtökön hirdetnek eredményt.
Vágólapra másolva!

A november elsejéig elkészülő újabb terv szerint az út a korábbinál négyszáz méterrel keletebbre, völgyhidak, és alagutak nélkül épülne. A lépés hátterében anyagi okok állnak: az alagutak és völgyhidak túlságosan drágítanák a kivitelezést.

Az új terv egyébként számos kérdést felvet. Miért csak most gondoltak erre, veszélyben van-e a 2010-es átadási határidő, és mit tesz a pályázaton nyertes kivitelező, ha mégsem azt kell megépítenie, amire vállalkozott.

Kóka János gazdasági miniszter korábban kétszázmilliárd forintra becsülte a nyolcvan kilométer hosszú Szekszárd-Pécs szakasz költségeit, ettől távol esnek a kivitelezői ajánlatok. A magántőke bevonásával megvalósuló beruházásra kiírt közbeszerzési eljárásban várhatóan csütörtökön hirdetnek eredményt.