Még nem vizsgálja Brüsszel az OMV-Mol ügyet

Vágólapra másolva!
Nem folyik versenyügyi vizsgálat az OMV-Mol ügylet ügyében az Európai Bizottságban, miután ilyen jellegű felvásárlással kapcsolatos hivatalos értesítés nem érkezett Brüsszelbe - közölte a végrehajtó testület illetékes szóvivője, Jonathan Todd.
Vágólapra másolva!

A bizottság már korábban jelezte, hogy versenyügyi szervei nem vizsgálódnak sem az OMV kezdeményezte egyesülés, sem a Magyarországon Lex Molként emlegetett törvény ügyében. Ezzel szemben a belső piaci kérdésekért felelős bizottsági főigazgatóság vizsgálja a héten megszavazott jogszabályt, mert azt gyanítja, hogy abban olyan elemek lehetnek, amelyek nincsenek teljes összhangban a tőke szabad áramlását vagy a szabad vállalkozásgyakorlást rögzítő uniós szabályokkal.

Charlie McCreevy, a belső piaci ügyekért felelős biztos még múlt héten levelet írt Kóka János gazdasági és közlekedési miniszternek, és ebben aggodalmát fejezte ki azon híresztelések miatt, hogy a törvény lehetőséget biztosíthat annak megakadályozására, hogy más tagországok vállalatai részesedést szerezzenek magyar cégekben.

A törvény elfogadását követően McCreevy szóvivője, Oliver Drewes bejelentette, hogy a bizottság megkezdte a jogszabály összehasonlítását az uniós előírásokkal. A magyar kormány azt állítja, hogy a Lex Mol teljes összhangban van az uniós joggal. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nemrégiben arról is nyilatkozott, hogy amennyiben e tekintetben mégis probléma merülne fel, korrigálni fogják a törvényt.