Erősödés várható a tőzsdén

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 133,36 pontos emelkedéssel, 27 837,46 ponton nyitott szedán. A keddi záró értékéhez képest 0,48 százalékkal erősödött.
Vágólapra másolva!

Emelkedést várnak szerdán a budapesti részvénypiacon az MTI által megkérdezett piaci szakértők, a Mol-papírok árának alakulását azonban továbbra is bizonytalannak látják.

Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline Értékpapír elemzője arra számít, hogy ezúttal a magyar piac is részt vesz a kedvező nemzetközi hangulatban, bár előző nap a BÉT alulteljesített. Az elemző szerint akár egy-másfél százalékot is erősödhet a BUX, elsősorban az OTP vezetésével.

A Mol viselkedése azonban kérdéses a lex Mol elfogadása és az OMV előző napi kijelentései után, amelyek "kihúzták a felvásárlási sztorit a részvény alól" - mondta a Cashline elemzője.

Tapaszti Attila, a Takarékbank elemzője szintén úgy véli, hogy a nemzetközi tőkepiaci környezet támogathatja a BUX-ot, így optimista kezdetre számít. Várakozása szerint az OTP felfelé mozdulhat a bankszektor erősödésével párhuzamosan, a Richter pedig az előző napi profitrealizálás után ismét megpróbálkozhat a 39 ezres szint elérésével.

A Mol szereplését a Takarékbank elemzője is kérdésesnek látja. - A felvásárlási sztori egyelőre nyugvópontra jutott, és a jelekből úgy tűnik, hogy ez akár több évre is elhúzódhat - mondta Tapaszti Attila.

Wolfgang Ruttenstorfer, az OMV vezérigazgatója keddi sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy tényleges ajánlatot csak akkor tesznek, ha elhárul az útból a már megnevezett két akadály: megszűnik a 10 százalékos szavazati jogkorlátozás a magyar vállalatnál és tisztázódik a Mol menedzsmentje által felvásárolt részvények helyzete.

Kedden a BUX 175,00 pontos, 0,63 százalékos csökkenéssel, 27 704,10 ponton zárt. A részvénypiac forgalma 40,1 milliárd forint volt, ennek több mint a felét, 22,5 milliárd forintot a Mol-részvények adásvétele tette ki. A vezető részvények a Mol kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest.