Milliárdos bértöbblet jövőre

Vágólapra másolva!
A tavalyinál kevesebb dolgozó bérét lesz kötelező emelni, de a cégeknek ez is nagy megterhelést jelenthet. Ha azonban az ágazati alkuk kudarcba fulladnak, a garantált bérminimum befagyasztása is lehetséges - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Félmillió dolgozónál is többet érint jövőre a minimálbér és a garantált bérminimumok emelése. A versenyszféra vállalkozásainak több mint 46 milliárd forinttal több bért kell majd kifizetniük 2008-ban, miután 65 500-ról 69 ezer forintra emelkedik a legkisebb havi munkabér, illetve ehhez képest további 20, illetve 25 százalékkal nő a szakképzettek garantált bérminimuma. (Közülük a pályakezdők minimális keresete így 82 800, míg a legalább kétéves tapasztalattal rendelkezőké legalább 86 300 forint lesz.)

Ez az összeg csak a legkisebb bérek növeléséhez elegendő. Ha a többi munkavállaló számára a cégek teljesíteni akarják például a kormány 2008. évre vonatkozó keresetajánlását (4,5 százalék), az további terheket ró rájuk, úgy, hogy a dolgozók jövedelmének vásárlóértéke nem emelkedik az infláció mértéke miatt.

Tavaly egyébként jóval több, 644 ezer dolgozó havi fixén kellett javítani; vélhetően a minimum-járulékalap bevezetése ösztönözte a cégek évközi bérkorrekcióját, így az idén kevesebbeket érint az emelés.

Az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) tagjai számára készült munkaanyagból kiderült: főleg a 10-49 főt foglalkoztató vállalkozások sínylik meg majd az érvényben lévő hároméves bérmegállapodás utolsó esztendejének kötelező emelését. Náluk 2008-ban közel kétszázezer embernek kell alapfizetést növelni. A szakanyag csak az ötnél több dolgozót alkalmazó vállalkozások bérterheit kalkulálja, ám a mikrovállalkozásoknál is nagy terhet jelent majd a garantált bérminimumokra való ráállás.

A lap úgy tudja, a munkaadói oldal a garantált bérminimumok befagyasztását javasolja majd az OÉT-ben, amennyiben a veszélyeztetett ágazatokban nem sikerül alacsonyabb emelésről megállapodni. Ennek értelmében a szakképzettek legkisebb bére az idei értéken maradna, vagyis munkatapasztalat függvényében 72 100, illetve 75 200 forint havi bruttó lenne.