Az OMV akár két évet is vár a Molra

Vágólapra másolva!
Az OMV-t a jelek szerint nem tántorította el a lex Mol elfogadása. Hajlandó megvárni, amíg az EU annak megváltoztatására bírja a magyar kormányt - vélhetően erre célzott nyilatkozatában az osztrák olajcég vezetője.
Vágólapra másolva!

Türelmesek vagyunk, és még ha két évet kell is várnunk ennek az ügyletnek a befejezésére, hát megvárjuk - idézte az osztrák olaj- és gázipari vállalat vezérigazgatóját, Wolfgang Ruttenstorfert kedden a L'Echo című belga gazdasági lap.

Ruttenstorfer elmondta az újságnak, hogy öt évvel ezelőtt kezdtek "gondolkodni" a MOL felvásárlásán, amikor észrevették, hogy két másik társaság is érdeklődik a magyar olajcég iránt. Ezeket az érdeklődőket nem nevezte meg.

- Ekkor elhatároztuk magunkat a cselekvésre, mivel mi vagyunk a két legfontosabb energiacsoport Európában. Együtt még erősebbek lennénk, és ami a szinergiákat illeti, elég csak a térképre nézni - fejtegette az OMV vezetője.

Hozzátette: egyáltalán nem vehető biztosra, hogy egyesülés esetén el kellene adni legalább a MOL egyik finomítóját. - Bizonyos mennyiségekről szó lehet, de egy teljes finomító eladása ki van zárva - mondta a belga lapnak.

Több lesz itthon az OMV-kút

Az OMV a 164 magyarországi benzinkútja mellett további, mintegy 40 kút építését tervezi, más típusú befektetést azonban nem eszközöl az országban a következő években, mondta az MTI-nek Gerhard Roiss, az OMV finomítói és értékesítési üzletágvezetője tavaly október 11-én Bécsben.

Az igazgató szerint Magyarországon érdemes fenntartani a csak kiskereskedelmi tevékenységet folytató leányvállalatukat, mert az OMV schwechati finomítójából a Dunán olcsón lehet szállítani a termékeket. Az OMV korábban átvette az Aral és a BP magyarországi benzinkút-hálózatát. A továbbiakban elsősorban Lengyelországban és Ukrajnában lát kiaknázható lehetőségeket az osztrák cég, mondta Roiss.

Hozzátette: a piacvezető MOL-lal nem akarják és nem is tudják felvenni a versenyt, hanem elsősorban prémium kategóriás termékekkel kívánnak megjelenni. Az OMV következő évekre tervezett jelentős bővülésében várhatóan nem jut szerep Magyarországnak, szögezte le az üzletágvezető tavaly októberben.