Olcsóbb lesz a távfűtés Budapesten

Vágólapra másolva!
A távfűtés árcsökkenés mellett az állami támogatással megvalósult tavalyi útfelújítások kapcsán feltárt szabálytalanságokkal foglalkozó kérdés is szerepel a fővárosi önkormányzat keddi rendkívüli közgyűlésének napirendjén. Az olcsóbb távfűtést már megszavazták, így januártól kevesebbet kell Budapesten fizetni.
Vágólapra másolva!

Megszavazta a városvezetés, hogy az idén 44 százalékkal megemelt távfűtés 35 százalékosra csökkenő alapdíját 10 százalékkal mérsékeljék jövőre azoknál a fogyasztóknál, akik vállalják, hogy részt vesznek a Főtáv fűtéskorszerűsítési programjában.

A javaslat januártól lép hatályba. Módosítják a számla két elemét: az alapdíj és a hődíj arányát, előbbit egyúttal csökkentik is. Egyelőre nem tudni, hogy e módosítás, mikor, hogyan jelenik meg a számlákban. Ez akkor derül ki, ha közzéteszik a gázár-változásokat, attól függ ugyanis a hődíj.

Még nem született döntés csak vita bontakozott ki a közgyűlésben a tavalyi útfelújításokkal kapcsolatos szabálytalanságokról. Mint ismeretes a Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanácsnak készített dokumentum szerint a főváros 580 millió forint állami támogatással nem tud a pályázati kiírásnak megfelelően elszámolni. Összesen 55 felújítás vitatott. Demszky Gábor korábbi nyilatkozatai szerint nem tűnt el pénz, a támogatásokat útfelújításra költötték, legfeljebb olyan hibák lehettek, hogy bizonyos összegeket más helyen használták fel, mint ahova megítélték.

Többek között a kőbányai Keve utcában is hasonló a helyzet, ott hétszáz helyett csak négyszáz méter újult meg. Vizsgálat indult ezért az ügyben, amit nehezít, hogy a régiós ügynökség még nem készítette el jelentését. Egyelőre még nem tudni, hogy a bakit hogyan hozza helyre a főváros.