Elfogadták a lex Molt, gyengült a tőzsde

Vágólapra másolva!
A távirati iroda hétfőn háromnegyed hétkor - tehát a kereskedés zárása után - tette közzé, hogy az Országgyűlés elfogadta a lex Molt. Az  értéktőzsde részvényindexe, a BUX 83,93 pontos, 0,30 százalékos csökkenéssel, 27 879,10 ponton zárta a napot. A részvénypiac forgalma 20,8 milliárd forintot ért el, a vezető részvények vegyesen szerepeltek: a Mol több mint 2,5 százalékkal gyengült, a Magyar Telekom, az OTP és a Richter pedig erősödéssel zárt.
Vágólapra másolva!

Alacsony forgalom és általában kis ármozgások jellemezték a hétfői kereskedést - tájékoztatta Juhász Richárd, a Concorde Értékpapír Zrt. üzletkötője az MTI-t. A kereskedési szempontból unalmas napon a befektetők a "lex Mol" országgyűlési elfogadására vártak. A magyar olajpapír áresését többen ennek tulajdonították - tette hozzá.

Az Országgyűlés hétfőn elfogadta a lex Mol néven emlegetett jogszabályt, vagyis a közellátás biztonsága szempontjából kiemelkedő jelentőségű vállalkozásokat érintő egyes törvények módosítását. A lex Mol révén az államnak ezentúl lehetősége lesz jogi eszközökkel szűkíteni azon társaságok mozgásterét, amelyek magyar energetikai és vízellátó céget akarnak felvásárolni. A kormány elsősorban a magyar olajtársaság, a Mol Nyrt. részvényeinek az OMV általi felvásárlásához hasonló eseteknek kívánt gátat szabni í- rja az MTI. A törvény célja, hogy a közellátás szempontjából jelentős vállalkozások esetében megteremtsék a védekezés lehetőségét a nyilvános vételi ajánlattal szemben, továbbá, hogy kizárják az áttörési szabály alkalmazását azokkal a céltársaságokkal kapcsolatban, ahol a magyar államnak elsőbbségi részvénye van.

Csak az MVM

A rendelkezés megnevezi az ország energiaellátásának biztonsága szempontjából jelentős vállalatokat. Ezt úgy teszi, hogy visszautal a privatizációs törvény 2007. első napján hatályban volt mellékletére, amely tartalmazza ezeket a cégeket. (Ez év április 21-től már csak a Magyar Villamos Művek Zrt. szerepel a mellékletben, 99 százalékos tartós állami részesedéssel.

A január 1-jei mellékletben - egy darab szavazatelsőbbségi részvény erejéig - a következő energiacégek szerepeltek: Mol, regionális gáz-, valamint áramszolgáltatók, Paksi Atomerőmű, Pannonpower, Dunamenti-, Vértesi-, Bakonyi-, Mátrai-, Tiszai-, Budapesti Erőmű, Országos Villamos Távvezeték és a rendszerirányító MAVIR. A lista egy módosító indítvány elfogadásával kiegészült a vízellátás biztonsága szempontjából fontos vállalatokkal.

A kereskedő szerint a hét kezdő napja az európai, sőt az amerikai piacon is eseménytelen volt, az ármozgások plusz-mínusz 0,5 százalékon belül maradtak. A Mol 745 forintos, 2,68 százalékos gyengüléssel, 27 050 forinton fejezte be a kereskedést, az olajrészvény forgalma 9,92 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom vitte a prímet

A Magyar Telekom 9 forinttal, 0,96 százalékkal 944 forintra emelkedett, 1,53 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények 3,78 milliárd forint értékben forogtak, árfolyamuk 10 forinttal, 0,11 százalékkal 9490 forintra emelkedett.

A Richter-papírok 39 000 forintot értek a kereskedés végén, 1005 forinttal, 2,65 százalékkal többet, mint pénteken záráskor, forgalmuk 4,91 milliárd forintot ért el. Az Egis a pénteki záróárhoz képest 10 forinttal emelkedett, 23 000 forinton zárt, a gyógyszergyár részvényeire 65,5 millió forint értékben születtek üzletek.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 0,05 ponttal, +0,00 százalékkal 3582,06 pontra emelkedett.