Gyurcsány: A GDP ötöde tűnik el a feketegazdaságban

Vágólapra másolva!
A miniszterelnök szerint akkor lehet csökkenteni az adóterheket, ha a gazdaság kifehérítéséből többletbevétel keletkezik. Veres pénzügyminiszter jelezte, hogy az elmúlt évben máris lett 50 milliárdnyi pluszbevétel. A Fidesz szerint az MSZP-ben kellene kezdeni a rendrakást.
Vágólapra másolva!

Az GDP közel 20 százalékának megfelelő, 3-5000 milliárd forint összegű adózatlan jövedelem képződik a szürke-fekete gazdaságban - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) mintegy 3500 fő részvételével tartott budapesti országos értekezletén.

A szürke-fekete gazdaságból be nem folyt adó- és járulékbevétel mértéke több, mint amennyit ma Magyarország köz- és felsőoktatásra költ - mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy az említett 3-5000 milliárd forint megközelíti az önkormányzatoknak nyújtott állami támogatás összegét.

"A szürke-fekete gazdaság kifehérítéséből származó jövedelmet két célra kívánjuk felhasználni: a magyar oktatás és kultúra támogatására, illetve megújítására, valamint az adóterhek mérséklésére" - fogalmazott a kormányfő, megjegyezve, hogy először legyen többletbevétel, aztán lehet dönteni annak elköltéséről.

Gyurcsány Ferenc elmondta: 2008. január 31-ig készülhetnek el azok a javaslatok, amelyek az adórendszer átfogó korszerűsítését alapozzák meg.

A költségvetésnek 50 milliárd forint többlet adó- és járulékbevétele származott az elmúlt egy évben a gazdaság kifehérítéséből - mondta Veres János pénzügyminiszter az értekezleten. "Úgy gondoljuk, azok, akik átléptek a fehér zónába, azok a következő évben ott is maradnak, és befizetik a számukra kötelező adót és járulékot" - hangsúlyozta a pénzügyminiszter.

Elmondta, hogy 2008 közepéig összesen 1717 fővel bővül az APEH létszáma, és jelezte: az adóhivatal egy új jogszabály nyomán fokozottan ellenőrzi majd azokat a vállalkozásokat, amelyek "a minimum adóalap követelményének nem felelnek meg". Hozzátette: meg kell vizsgálni azokat a vállalkozásokat, amelyek úgy folytatnak évek óta gazdasági tevékenységet, hogy közben jövedelem nem képződik.

Miközben Gyurcsány Ferenc a gazdaság kifehérítéséről szónokol, saját pártjában tombol a korrupció és a feketegazdaság - reagált a kormányfő szavaira az Fidesz az Országos Sajtószolgláathoz eljuttatott közleményében.

Az ellenzéki párt szerint a szocialisták ahelyett, hogy adócsökkentéssel, a kis- és közepes vállalkozások támogatásával kifehérítenék a gazdaságot, alkalmatlan kormányzásukkal, az adók és az adminisztrációs terhek növelésével csak súlyosbítják a feketegazdaság problémáját.