Drágul a lottó

Vágólapra másolva!
A Szerencsejáték Zrt. novembertől emeli négy játékának és két sportfogadásának részvételi díját. Egy lottószelvényért 200 forintot kell majd fizetni. A díjakkal azonos mértékében, mintegy 15 százalékkal a nyeremények is nőnek.
Vágólapra másolva!

A 2005 márciusa óta érvényes 175 forint helyett 2007. november 4-től az Ötöslottón és a Jokeren, november 5-től a Hatoslottón, november 8-tól a Skandináv lottón egy alapjátékért 200 forintot kell majd fizetni.

A Totó és Góltotó fogadások alapdíja november 5-től 50 forint lesz. A díjakkal azonos mértékében, mintegy 15 százalékkal a nyeremények is nőnek, ez az alsóbb - jellemzően nem halmozódó - nyerőosztályokban hetente jelentkezik - áll a közleményben. Az idei adatokat bázisként figyelembe véve az Ötöslottón - az extrém esetektől eltekintve - a kéttalálatosokra átlagosan mintegy 200, a hármasokra 2.000, a négyesekre 100-200 ezer forinttal többet vehetnek majd fel a játékosok. Ez a tendencia várható a többi - az áremelésben érintett - játék és sportfogadás esetében is.

A változások a Kenót, a Luxort, a Tangót, a Puttót, a sorsjegyeket és a Tippmixet nem érintik. Szerencsejáték Zrt. a korábbi időszakokban is általában kétévente igazította a részvételi díjakat az inflációs rátához.

A díjemelést a közleményben azzal indokolják, hogy a játékszervezés költségei - energia- és anyagárak, adatátvitel, üzletek korszerűsítése - az infláció következtében természetszerűleg növekedtek, amelyet a társaság nem szándékozik a nyeremények terhére áthárítani.

A Szerencsejáték Zrt. korábbi közlés szerint 2006-ban 915 millió alapjátékot értékesített, nettó 61 milliárd forint nyereményt fizetett ki - 8 milliárddal többet, amint az addigi 2005-ös csúcs évben -, és 57,2 milliárd forint adót fizetett be a költségvetésbe. A társaság idei terve 138 milliárd forint árbevételt tartalmaz. A cég bevétele tavaly elérte a 140 milliárd forintot, ami 8,2 milliárd forinttal, 6,2 százalékkal haladta meg a 2005. évit.