Áramszünet miatt büntettek szolgáltatókat

Vágólapra másolva!
A villamosenergia-rendszert irányító Mavirt 30 millió forint, három áramszolgáltató társaságot pedig 2-2 millió forint bírsággal sújtott a 2007. május 21-i áramszünet miatt a Magyar Energia Hivatal (Meh) - közölte Grabner Péter, a hivatal főosztályvezetője.
Vágólapra másolva!

A német E.On két magyarországi cége, az E.On Dél-dunántúli és az E.On Tiszántúli Áramszolgáltató Zrt.-k, valamint a francia Electricité de France csoporthoz tartozó Démász Hálózati Elosztó Kft. kapott büntetést. A Meh hivatalból indított vizsgálatot a Mátrai Erőmű Zrt.-nél, az AES-Tisza Erőmű Kft.-nél, a fenti három elosztói engedélyesnél és a Mavirnál.

Május 21-én kora délután rövid időn belül mintegy 660 megawattnyi erőművi kapacitás esett ki a termelésből és ezért háromnegyed órán keresztül fogyasztói korlátozás volt, amit egyes fogyasztói területek időszakos kikapcsolásával hajtottak végre.

A hivatal vizsgálatának megállapítása szerint a villamosenergia-piac 2003. január 1-jén megindult liberalizációja során a piaci szereplők nem fordítottak kellő figyelmet a rendszer üzembiztos működését szavatoló megállapodások kidolgozására. A Meh megállapította azt is, hogy a Mavir egyik munkavállalója téves kapcsolási jelet adott, ami miatt a Tiszai Erőmű levált a villamos energia-rendszerről. A hivatal a vizsgálat során rámutatott arra, hogy súlyos működési problémák jellemzik a Mavir és az MVM Villamosenergia Kereskedő között a szerződéskötési rendszert. A hivatal megállapította azt is, hogy a fogyasztói korlátozás során használt eszközök, különféle műszaki okok miatt, az adott pillanatban nem, vagy csak részlegesen működtek.

Grabner Péter kiemelte, hogy a hivatal megállapítása szerint a Mavir a vizsgálat lezárulta után - a Közép-Európában kialakult árampiaci helyzet miatt is - számos lépést tett a jobb belső működés és az áramszolgáltatókkal történő hatékonyabb együttműködés érdekében. Példaként említette a korábban hiányzó, vagy hiányos együttműködési megállapodások megkötésének megkezdését, a Mavirnál a gyakoribb belső ellenőrzést.