A vártnál többen dolgoznak Amerikában

Vágólapra másolva!
Hivatalos amerikai statisztika szerint 110 ezerrel nőtt szeptemberben a nem a mezőgazdaságban foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban, a munkanélküliek aránya 4,7 százalékot ért el. A dollár erősödése várható a hír után.
Vágólapra másolva!

A Dow Jones Newswires által előzetesen megkérdezett 23 elemző véleményének az átlaga szerint szeptemberben a mezőgazdasági ágazaton kívül foglalkoztatottak száma 100 ezerrel nőtt volna az augusztusi 4 ezer fős csökkenés után.

A szakértői várakozások szerint is a szeptemberi munkanélküliségnek 4,7 százalékra kellett nőnie az augusztusi 4,6 százalékról, ez tehát megfelelt a várakozásoknak. A piac által várt átfogó munkaerőpiaci jelentés munkahely-bővülési adata a vártnál kedvezőbben alakult.

A gazdaság egészségi állapotának egyik legjobb indikátoraként számon tartott munkaerőpiaci jelentés tehát csökkenti az amerikai recessziós félelmeket - közölte Tapaszti Attila, az [origo]-val.

Korábban a FED a közleményeiben mindig a túlzott kapacitáskihasználtságot emelte ki, mint a kamatvágás terét behatároló tényezőt. A mostani jelentéssel párhuzamosan az előző havi mínusz 4 ezres adatsort plusz 89 ezerre módosították, ami azért kiemelkedő fontosságú, mert a FED a szeptemberi 50 bázispontos kamatvágásának egyik fő okaként az igen gyenge múlt havi adatsort emelte ki, amit most felülvizsgáltak és módosítottak.

Összességében így a gazdasági kilátások enyhe javulásával párhuzamosan az amerikai jegybank kamatcsökkentési tere csökkenhet, ami a kedvező adatsor tőkepiaci fogadtatását árnyalhatja. Az amerikai dollár számára azonban mindenképp támogatást ad.