Vámosi: sajnos több adót fogunk fizetni

Vágólapra másolva!
A személyi jövedelemadó tábla valorizációjának elmaradása, valamint a kisadók összevonása miatt az adószint várhatóan emelkedik jövőre - értékelte a parlament előtt lévő adócsomag várható hatását Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst & Young adószakértője.
Vágólapra másolva!

Az adónem összevonásával 50 milliárdos bevételnövekedést, az adójóváírás módosításával pedig 30 milliárd forint bevételkiesést ismert el a pénzügyi tárca, az szja-tábla változatlanul hagyása ugyanakkor jelentősen növeli az adótömeget - mondta az adószakértő. Az adóterhelés GDP-arányosan valószínűleg szinten marad, bár ez a gazdasági növekedéstől is függ. Úgy vélekedett, a költségvetés helyzete indokolhatja az adóemelést, de jobb volna, ha a költségoldalon sikerülne többet megtakarítani.

A feketegazdaság visszaszorítására tervezett intézkedések az adószakértő szerint nem rosszak, beleillenek a két-három éve indult intézkedés-sorozatba. Vámosi-Nagy Szabolcs egyetértett a bírságok maximumának emelésével is. Ez nem azt jelenti, hogy a legkisebb hiba esetén is a legnagyobb szankciót kell alkalmazni, vannak ugyanakkor olyan típusú szabálytalanságok, amelyek ezt megérdemlik - mondta. Az APEH szerinte eddig elég mértéktartó volt, az adóhivatal azonban állami szervezet, ezért vigyáznia kell, nehogy a ló túlsó oldalára essen.

Az üzleti élet biztonságát javítja, s ezáltal az adózási fegyelmet is, ha az adóhatóság közzéteszi azok névsorát, akik ellen végrehajtási eljárást indított - mondta az adószakértő, aki kifejezetten jónak tartja az elektronikus ügyintézés körének bővítését is.

Arról az elképzelésről, hogy az alvállalkozónak igazolnia kell a fővállalkozónál, hogy nincs adótartozása, úgy vélekedett: adófizető állampolgárként üdvözölné, de kétségesnek tartja, hogy így átmegy-e a törvényhozáson. Ha egységesen avatkozik be és nem tesz különbséget senki javára, akár működhetne is, de soha nem tudni, hogy az Alkotmánybíróság mibe köt bele - mondta.

Az adószakértő helytelennek tartja, hogy a személyi jövedelemadó tábla valorizálásáról teljes mértékben elfeledkeztek. Az adójóváírás a közepes jövedelműeknél körülbelül kiegyenlíti a valorizáció hiányát, a magasabb jövedelműeknél azonban nem - hívta fel a figyelmet.

Az új áfatörvény rendelkezései közül kiemelte: az összes őstermelő bejelentkezhet és adószámot kérhet, elég nehéz plusz feladat lesz az adóigazgatás számára, de tisztítja a viszonyokat. Azzal, hogy a felvásárlási jegyet nem a vevő tölti ki, hanem az eladó, ugyancsak adószámra lesz szükség, ami indirekt módon derül ki a törvényből.

Arról, hogy az önkormányzatok döntenek majd a 2009-ben hatályba lépő értékalapú ingatlanadó bevezetéséről, az adószakértő úgy vélekedett, nem nagyon lesz választási lehetőségük.