Jön az argentin kukorica

Vágólapra másolva!
Október középétől a baromfitartók Ukrajnából, a sertésnevelők pedig Argentínából hozatnak olcsó kukoricát. A gazdák azért örülnek a külföldi tengerinek, mert attól tartanak, ha tovább emelkednek a húsárak, teljesen visszaesik a fogyasztás.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években a takarmány ára megduplázódott, az idén eddig átlagosan 18 százalékkal emelkedett a szárnyasok fogyasztói ára. Október közepétől újabb 6-9 százalékos áremelésre lehet számítani. Ezzel vége az idei áremelésnek - írja a Népszabadság.

Az elmúlt hónapokban értékesített több mint egymillió tonna kukoricából 600-700 ezer tonnát itthon tartottak a kereskedők. A Brüsszel által jelenleg 220 eurós árszinten értékesített, korábban 160 eurós áron vásárolt kukoricából 200-300 ezer tonnát Németországba szállítottak a bioetanol-üzemeknek, 100-120 ezer tonnát pedig a Smithfield amerikai húsfeldolgozó romániai sertéstelepeire.

Ezért biztos, hogy az idei, négymillió körüli terméssel együtt, legalább ötmillió tonna kukorica lesz itthon, vagyis nem várható takarmányhiány. A hazai éves takarmány-felhasználás nem éri el a négymillió tonnát. Ezért indokolatlan a magas ár.