Demján a leggazdagabb magyar

Vágólapra másolva!
Nyilvánosságra hozták a száz leggazdagabb magyar idei listáját. Vannak változások: a Brokernet három alapítója is bejutott a TOP 100-ba, Demján Sándor pedig letaszította az első helyről Csányi Sándor OTP-vezért. A Trigránit terjeszkedése jótékony hatással volt Demján vagyonára: a Napi Gazdaság 260 milliárdra becsüli az összeget, ezzel pedig ő számít az ország legvagyonosabb emberének. A második Csányi Sándor, a harmadik pedig Várszegi Gábor - a dobogósok személye tehát nem változott.
Vágólapra másolva!

Vannak új nevek is a listán, ráadásul nem is a végén: hetük közül hárman (Kósa Erika, Kostevc Péter és Kutvölgyi Pál) a Brokernet alapítói. A kiadványban rajtuk kívül megszólalnak külföldön élő magyar milliárdosok is: Pákh Imre, akinek nevét elsősorban múkincsgyűjteménye révén ismerhetjük - derül ki a Napi Gazdaság TOP 100-as listájából.

Már nem a magyarországi, hanem a határon túli befektetések döntik el, hogy ki hol végez a leggazdagabbak listáján - ez a legfontosabb üzenete a leggazdagabb magyarokról szóló kiadványunknak. A többségre jellemző, hogy keleti, délkeleti irányba kezdett terjeszkedni. A legnagyobb tervekkel a TriGránit állt elő, a Demján Sándor nevével fémjelzett ingatlanfejlesztő cég Pozsony után a régió szinte összes országában piacra lépett. Románia, Szlovénia, Horvátország fővárosában bevásárló- és szórakoztató központot hoz létre a társaság, s ezekben a hetekben adják át a kolozsvári Polus Centert.

A montenegrói tengerparton, Ulcinj közelében előkészületben van egy nagyszabású szálloda- és lakásfejlesztésük. A leggyorsabban azonban az orosz piacon terjeszkedik a TriGránit. Jelen van már a cég Szentpéterváron, Moszkvában, szeptember közepén pedig 50 százalékos tulajdont szerzett az Oroszországban számos bevásárlóközpont-projektet megvalósító Torgovij Kvartalban, s keresi a további lehetőségeket a kisebb orosz városokban.

A Futó Péter kezében lévő Futureal-csoport lakásfejlesztő cége, a Cordia sem állt meg a határon, Bukarestben fogott hozzá egy több mint 4 milliárd forint költségű lakópark-fejlesztéshez. A várhatóan 2009-re elkészülő, 125 otthont magában foglaló Cordia Residence mellett a társaság újabb lehetőségeket keres Romániában, s fontolgatja a bulgáriai és csehországi piacra való belépést is.

Leisztinger Tamás szálloda-fejlesztéssel tette le a névjegyét az Adriai-tenger montenegrói partszakaszán. A milliárdos érdekkörébe tartozó Hunguest Hotels többek között a Herceg Noviban található négycsillagos Hunguest Hotel Sun Resortban várja a vendégeket. Ugyancsak az Adriában látott fantáziát Vitézy Tamás és Kerekes László. A két üzletember kezében lévő cégcsoport a közép-dalmáciai Tribunjban és a Primosten melletti Kremikben kikötőt működtet, továbbá több szállodája is van a tengerparton.

Ami az ingatlanokat illeti, a Csányi Sándor vezette OTP Bank is jelen van ezeken a területeken. A környező országokban megvásárolt bankok beolvasztásával párhuzamosan a bankcsoport vizsgálja az ingatlan-fejlesztésben rejlő lehetőségeket. Horvátországban az OTP Ingatlan Rt. elsősorban Brac szigetén és Split környékén tervez építkezéseket. A tervekben 50-60 lakásos társasházak megépítése szerepel, átlagosan 50-60 négyzetméteres alapterülettel.