Marad a sáv és lehet, hogy a kamat is

Vágólapra másolva!
Az MNB számára továbbra is az inflációs cél élvez prioritást a növekedéssel szemben - mondta Simor András Londonban befektetők és elemzők előtt. Szerinte 2009-re elérhető a 3 százalékos, árstabilitást jelentő infláció. A Lehman Brothers elemzője együtt vacsorázott a prezidenttel és a portfolio.hu szerint sokmindent megtudott.Például azt is, hogy amíg a jegybank nem vág nagyobbat, addig a kormány valószínűsíthetően nem bólint rá a sáv eltörlésére.
Vágólapra másolva!

Az infláció fékezése fontosabb a központi bank számára a gazdasági növekedés ösztönzésénél, mondta. Úgy vélte, habár jelentős kockázatok vannak a mezőgazdasági és az energiaárak miatt, ésszerű időn belül csökkenteni lehet az inflációt. Utalt arra, hogy ha a béremelkedés meghaladja a termelékenység növekedését, akkor a bank aligha folytathatja a kamatcsökkentést.

Érdekes színfoltnak tartotta a Lehman elemzője - aki együtt vacsorázott az elnökkel, s ebbéli tapasztalatait a befektetők számára készült, a portfolio.hu által ismertetett beszámolóban tette közzé - Simor azon megjegyzését, hogy részt fog venni a háromoldalú jövő évi bértárgyalásokon annak érdekében, hogy "felvilágosítsa" a feleket: a magasabb béremelési megállapodás a magasabb munkanélküliségben fog lecsapódni. Időközben Simor ma egy londoni konferencián új információt is mondott a jegybank által vártnál magasabb bérnövekedési megállapodás mértékéről.

A jegybank első embere az összefoglaló szerint nem mutatta különösebb aggodalom jeleit az inflációs kilátásokkal kapcsolatban: továbbra is arra számít, hogy 2009-ben (amint a jegybank friss inflációs jelentésében is áll) elérhető az árstabilitásként értelmezett 3 százalékos átlagos pénzromlási ütem.

Nem jön át a válság


Az elnök úgy látja, hogy a magyar piacok a jelek szerint visszatértek a "nem elsőrendű válság" előtti állapotokhoz, a nemzetközi hitelpiaci bonyodalmak amúgy is csak korlátozottan érinthetik a gazdaságot.

A globális hitelpiaci problémák miatt Simor megítélése szerint nem emelkedtek a magyar pénzügyi szektor finanszírozási kockázatai és jelenleg nincsenek arra utaló jelek, hogy romlanának a pénzpiaci viszonyok. Az ingadozó forintárfolyam, a jelentős reálbércsökkenés, illetve a továbbra is pörgő, fedezetlen devizaalapú lakossági eladósodás mellett sem mutatkoznak annak jelei, hogy emelkedne a bedőlő hitelek aránya - jelezte Simor. A Lehman Brothers befektetők számára készült - amit a portfolio.hu ismertetett - beszámolója szerint ugyanakkor jelezte: a magyar gazdasági szereplők jelentős mértékű devizaalapú kitettsége miatt a jegybanknak az is feladata, hogy erősen és stabilan tartsa a forint árfolyamát.

Egyelőre marad a sáv

A jegybank és a kormány "különböző álláspontot vall" a forint ingadozási sávjának sorsáról, de - mondta az MTI-nek Simor - a sáv ez idő szerint marad. A befektetési bank - a vacsorán elhangzott információk alapján - ezek alapján továbbra is a forint erős szinten maradásával számol az euróval szemben, köszönhetően a gazdasági fundamentumokban bekövetkezett jelentős, pozitív irányú változásoknak. Az erős forintárfolyam mellett a sáveltörlés kérdése Simor szavai szerint "még egy ideig" nem lesz aktualitás, így a helyzet a további kamatcsökkentéseket támogatja. A Lehman várakozásai szerint év végére 7 százalékra, jövő év végére 5,5 százalékra csökkenhet a jelenleg 7.50 százalékon álló magyar irányadó kamatláb.

A forint ingadozási sávjával (240,01-324,71 az euróval szemben) kapcsolatosan a Lehman elemzője számára is két érdekes megjegyzést is tett. Egyrészt az MNB támogatná, hogy az euró előszobáját jelentő ERM-II árfolyam-rendszerbe belépés előtt 6-12 hónapig engedjék szabadon lebegni a forintot, hogy úgymond a piaci erők korlátok nélkül alakítsák ki a magyar fizetőeszköz megfelelő árfolyamát. Az MNB elnöke azt is elmondta: kormányzati részről érkeztek olyan jelzések, hogy ha 5-6 százalék körüli lenne az irányadó kamatláb, akkor más lenne a sáveltörléshez való hozzáállás (alacsonyabb kamatszint mellett ugyanis kisebb lenne a forint potenciális felértékelődésének mértéke) - írja a portfolio.hu.

A fenti információkból azt szűrte le a Lehman szakértője, hogy ameddig az MNB nem vág jelentősebben a kamaton, addig nem valószínű, hogy a kormány beleegyezne a sáveltörlésbe, illetve, ha szükséges, az MNB kész lesz megvédeni az ingadozási sáv erősebb szélét. Simor az euróbevezetés témakörében jelezte azt is: véleménye szerint nem valószínű, hogy az ERM-II-be való belépésről érdemben tárgyalnának az illetékesek 2008 vége, 2009 eleje előtt, mellyel egy 2012-es legkorábbi euróbevezetési dátumot sugallt.