Feltöltik a magyar gáztárolókat

Vágólapra másolva!
Feltöltik a hét végére az összes, 3,6 milliárd köbméternyi kereskedelmi földgáztárolót, és stratégiai készletként 300 millió köbméter földgáz áll rendelkezésre - közölte Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter az újabb orosz-ukrán "gázvita"  miatt összehívott megbeszélést követően. Az ukránok szerdán délután bejelentették rendezik tartozásukat az orosz fél felé.
Vágólapra másolva!

A magyar gazdasági miniszter az E.ON Földgáz, a Mol, a készletezők szövetsége, az energiahivatal és a köztisztviselők részvételével szerdán Budapesten tartott megbeszélést, azután, hogy ismét vita lángolt fel Ukrajna és Oroszország között a gázszállításról, illetve annak kifizetéséről.

Kóka János elmondta: sem Magyarországnak, sem az Európai Uniónak nincs lehetősége befolyásolni az ukrán-orosz üzleti vitát, de ha az a csütörtöki tárgyalásokon nem oldódik meg, akkor a jövő héten összeül az Európai Unió energiaellátási koordinációs munkacsoportja. Kóka János az Adris Piebalgs-szal, az Európai Unió energiaügyekért felelős biztosával történt beszélgetésre hivatkozott. A miniszter emlékeztetett arra, hogy az EU-ban Magyarország kitettsége a legnagyobb az orosz gázszállítások tekintetében.

Ukrajna viszont szerdán megállapodott a Gazprommal, hogy adóságát november 1-ig rendezi - közölte a Gazprom sajtószolgálatára hivatkozva az Interfax hírügynökség.

A Gazprom kedden helyezte kilátásba, hogy csökkenti az Ukrajnának szállított gáz mennyiségét, amennyiben Kijev nem rendezi az 1,3 milliárd dollárban megjelölt adósságot. A Gazprom azt is közölte: a problémákról tájékoztatta európai partnereit.

Ukrajna évente mintegy 74-75 milliárd köbméter gázt használ fel, s a bő 20 milliárd köbméteres saját kitermelésén felüli részt teljes egészében Oroszországtól vásárolja.

Forrás: [origo]

A 3,6 milliárd köbméter tárolt földgáz az éves magyarországi fogyasztás mintegy 25 százaléka. A készletek, a hazai kitermelés és a nyugati import együttesen elegendő arra, hogy az átlagosan hideg téli napokon is - amikor a napi felhasználás 60-65 millió köbméter - folyamatos és biztonságos legyen az ellátás - hangsúlyozta Horváth J. Ferenc, a Magyar Energia Hivatal (MEH) elnöke.

Az intézkedések hatása már beépült a földgáz árába, így ez nem okoz áramáremelést - válaszolta az MTI kérdésére a miniszter. Horváth J. Ferenc a MEH elnöke ehhez hozzátette: még folynak a számítások a január 1-jétől esedékes gázárról, de jelentős áremelésre az eddigi kalkulációk alapján nem kell számítani. Utalt arra, hogy a gáz árát meghatározó forint/dollár árfolyam most kedvező, de magának a földgáz árának prognosztizálása sok bizonytalansággal jár az olajár változása miatt.