Brüsszel folytatná a roamingdíj-csökkentést

Vágólapra másolva!
A külföldi mobilhívások árát nemrég leszorító Európai Bizottság következő célja az sms-ek kötségének mérséklése. Az illetékes biztos egyelőre csak ijesztgeti a szolgáltatókat a beavatkozással - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Szeptember végén lejárt a roamingdíjak csökkentésének Brüsszel által szabott végső határideje, ekkortól az EU területén a külföldi hívások esetén nem lehet nettó 0,49 eurónál többet kérni a kezdeményezett és 0,24-nél a fogadott hívások után. A következő két évben 0,43 és 0,19 euróra csökkennek tovább a barangolási díjak, amit, ha fogcsikorgatva is, de tudomásul vettek a szolgáltatók.

Magyarországon a Vodafone már augusztus 1-jén a megengedett szintre, bruttó 144 és 70,80 forintra vitte le árait, amit a T-Mobile és a Pannon augusztus végén követett. Bár a változtatás a legtöbb európai országban két számjegyű, egyes esetekben több mint 50 százalékos árcsökkentést hoz a felhasználóknak, így Brüsszel elégedett az eredményekkel.

Viviane Reding, az Európai Bizottság információs társadalomért felelős biztosa, a díjcsökkentés fő szorgalmazója az adatszolgáltatások árának mérséklését is el akarja érni. "Üzenetem világos: a szolgáltatók gyorsan vigyék lejjebb az sms-ek és más adatszolgáltatások roamingdíjait, ha nem teszik, azzal arra kényszerítenek, hogy újra beavatkozzunk" - idézte őt az EUobserver.

A nagy mobilszolgáltatók már korábban annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a roamingdíjak csökkenése fékezi a belföldi tarifák mérséklését, hiszen valahol kompenzálniuk kell veszteségeiket, emellett visszafogja a versenyt, mivel a mobilcégek a megengedett felső határ közelében tartják tarifáikat.

Ennek némileg ellentmond, hogy a barangolási díjak új szabályozása három év múlva hatályát veszti, mivel Brüsszel szerint a verseny addigra a limitek alá szorítja az árakat.