Győr városa kiszállt a Rábából

Vágólapra másolva!
A győri önkormányzat 2150 forintos áron vált meg a részvénycsomagtól, vagyis az ügylettel több mint kétmilliárd forintos plusz bevételhez jutott.  
Vágólapra másolva!
Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Győr önkormányzata eladta 7, 2 százalékos Rába-pakettjét, ami 968 850 darab papírt tartalmazott - értesült a portfolio.hu piaci forrásokból. A tranzakció ugyanolyan aukció keretében zajlik, mint amilyennel az EBRD is értékesítette pakettjét. Az eladást az Equilor brókercég intézte, a vevő pedig a KBC volt. Az aukcióban, korábbi értesülések szerint 2100 forint az ajánlható minimum ár, csak nagy blokkok megvételére van lehetőség (a blokkok pontos mérete szintén ismeretlen). Értesülésünk szerint a teljes csomag végül részvényenkénti 2150 forintos áron kelt el.

Szerettünk volna felvilágosítást kapni az önkormányzattól arról, hogy miért adták el részesedésüket, és hogy sikerült-e szakmai befektetőnek értékesíteni a csomagot, de a szerdai sajtótájékoztató előtt nem kívántak nyilatkozni az ügyben. Borkai Zsolt, a város fideszes polgármestere korábban úgy nyilatkozott egy helyi lapnak, hogy mindenképpen szakmai befektetőnek akarják értékesíteni a Rába-részvényeket, mert a gyár működése a legfontosabb szempont.

Az 1896-ban alapított vállalat 1992-ben alakult részvénytársasággá 11,3 milliárd forintos tőkével. A céget 1997-ben privatizálták, ekkor 5 115 000 darab részvényt vásárolhattak a befektetők, munkavállalók. A Rába 1999-ben elindított szervezetátalakításának eredményeképp ma holdingként működik, tevékenységét három üzletágba csoportosítva végzi: futómű, alkatrész és jármű üzletág. A Rába az egyik legnagyobb magyar járműipari vállalat, amely haszongépjármű-futóműveket, járműalkatrészeket, autóbuszalvázakat és speciális katonai haszonjárműveket gyárt. A Rába exportorientált vállalat, alkatrészeit számos nagy autógyár használja, itthon például a Suzuki beszállítója.

A Rába Nyrt. árbevétele 2007 első félévében 9 százalékkal emelkedve 27,433 milliárd forintot ért el, a nettó eredmény 154 millió forint volt, szemben a bázisidőszaki 826 millió forintos veszteséggel - közölte a társaság a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IRFS) szerinti konszolidált gyorsjelentésében kedden. A Rába-csoport üzemi eredménye 2007 első félévében 113,3 millió forintot tett ki, szemben az előző évi 305,4 millióval. Az adózás előtti eredmény 40 millió forint volt, a bázisadat 881,7 millió forint veszteséget mutat.Forrás: [origo]

A második negyedévben az árbevétel 14,452 milliárd forint volt, 10 százalékkal meghaladva a 2006 II. negyedévit. Az üzemi eredmény 103,1 millió forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 282,9 millió forinttal. Így a Rába-csoport 2007 második negyedévben 102,9 millió forint adózott nyereséget ért el a tavalyi év hasonló időszakának 644,4 millió forint veszteségével szemben.

Az első félévben az adó- és kamatfizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti nyereség (EBITDA) 1678 millió forintot tett ki, ami a bázisidőszak 104,6 százalékának felel meg. (EBIDTA-szinten a második negyedévben 856 millió forint eredményt ért el a Rába-csoport, a tavalyi 943 millió forinttal szemben.)