Új kötelező időszámításért harcol a KÖBE

Vágólapra másolva!
Hosszabb kötelezőváltási időszakot szeretne a Közlekedési Biztosító Egyesület (KÖBE) biztosító, annak érdekében, hogy a társaságok leterheltsége csökkenjen, illetve az ügyfeleknek is több idejük legyen a döntésre. A KÖBE szerint jó lenne 60 napra növelni a jelenlegi 30 napos határidőt, igy október 1-től már szabad lenne a vásár. A cég, hogy jelezze szándéka komoly, októberre megjelentette új jövő évi tarifáját.
Vágólapra másolva!

A december 31-i biztosítási évforduló megtartása mellett szeretné a KÖBE elérni, hogy a jövőben az év végét megelőzően legalább hatvan nap legyen a kötelező biztosítások felmondására. Ezzel együtt az éves díjtarifát szeptember 30-ig kellene közzé tenni a biztosítóknak. Így az eddigi gyakorlat szerinti november 1 helyett október 1-től lenne lehetőség biztosítót váltani, így a biztosítottaknak is több ideje marad a döntésre, valamint a biztosítók leterheltsége is jobban eloszlik - jelentették be a cég vezetői hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón. Annak nyomatékosítására, hogy a cég komolyan gondolja ötletét, október egytől megjelentette új, jövő évi árait is, amelyekről részleteket a honlapjukon lehet megtudni. Ezek az árak azonban novembertől változnak, azt azonban még nem lehet tudni, hogy milyen irányban. A mostani akcióban egyébként nem elsősorban a szerződéskötés a legfontosabb, hanem inkább az egyesület új céljának akarnak nagyobb nyomatékot adni - mondta a KÖBE vezérigazgatója, Takács János.

A KÖBE ezzel arra a nagy biztosítók által felvetett ötletre reagált, amely szerint el kellene törölni a mostani kötelezős rendszert, és azt a cascohoz hasonlóan a gépjárművásárláshoz kötni. A KÖBE szerint a nagy biztosítók számára ez azért lenne előnyös, mert az általuk javasolt helyzet folyamatos kampányt igényelne minden biztosítótól, amely költségnövelő tényező. Ráadásul az évközi évfordulós rendszerben minden biztosítás-közvetítő csak a saját maga által kezelt állomány esetében rendelkezhet arra vonatkozó információval, hogy mikor tudja ajánlatával aktívan megközelíteni a gépjármű üzembentartóját vagy tulajdonosát. Így nem csak az ügyfél megfelelő informálási esélye csökken, hanem a biztosítás-közvetítők - ez elsősorban az egy vagy két biztosítóval szerződött biztosítás-közvetítőt érinti negatívan - is kevesebb lehetőséget kapnak új állomány megszerzésére.

A nagy biztosítók egyébként a jelenlegi rendszerben évről évre veszítenek piaci részesedésükből, ezért is tartanák fontosnak az áttérést - hangzott el a sajtótájékoztatón.

A KÖBE díjbevétel 2007 első félévében 3,8 milliárd forint volt, ami elsősorban a tavaly év végi sikeres kampánynak köszönhető mondta - Takács János vezérigazgató. A cég 2006 egészében 6,4 milliárd forint díjbevételt ért el. A 2007 első félévi 220 millió forintos mérleg szerinti eredmény tízszerese a tervezettnek.

A társaság 2007 elején mintegy 150 000 ezer biztosítást kezelt, aminek több mint 99 százaléka volt kötelező felelősségbiztosítás.

A KÖBE befektetéseinek az érteke meghaladja 5,1 milliárd forintot, amivel a konzervatív befektetési politika ellenére is 250 milliós eredményt értek el.

Takács János elmondta azt is, hogy a társaságnál 200 millió forintos beruházással új pénzügyi és kárnyilvántartó rendszert is bevezettek, illetve áttérnek az iratmentes kárrendezésre. A cég első kárkifizetése jelenleg 22 nappal rövidebb mint 2006-ban, amivel már teljesítik a három hónapon belüli kárrendezési elvárást.