Olcsóbb lesz az összevont rendőrség

Vágólapra másolva!
Szigorú költségvetés, csökkenő hiány, lassuló lemaradás az uniós színvonaltól - így összegezhető a 2008-as költségvetés tervezete. A nehezén már túl lehet a jövő évben a gazdaság, de kérdés, hogy 2009-re miként érhető el a maastrichti háromszázalékos hiánykövetelmény.
Vágólapra másolva!

A 2008-as költségvetés sem hasonlítható össze az idei büdzsével a szerkezeti változások miatt, ami kiváló táptalajt ad majd a meddő politikai vitáknak. Míg tavaly a kormányzati átszervezések, a minisztériumok megszüntetése és összevonása tett keresztbe a tisztánlátásnak, most az uniós pénzek ideitől eltérő könyvelése- írja a Napi Gzadaság.

Ugyanis a 2008-as költségvetés tervezetében ezeket a forrásokat nem a felhasználó tárcáknál, hanem egy egységes fejezetben sorolja be a büdzsé tervezete. Emiatt számos tárca kiadása csökken - látszólag. Mindenesetre előre megjósolható, hogy ezzel a módszertannal magas labdát kapott az ellenzék, legalábbis kommunikációs szempontból.

Általában elmondható, hogy a minisztériumok működési kiadásai csökkennek 2007-hez képest - vagyis a tavalyi és idei elbocsátások nyomán valóban áramvonalasodott a közigazgatás. De ez csak a minisztériumokra érvényes, a háttérintézményeknél ugyanez a csökkenés már nem látható, vagyis gyanúnk szerint a minisztériumi feladatok és munkatársak egy része egy szervezeti egységgel lejjebb találta meg új otthonát.

A 2008-as költségvetés idei nyertese a miniszterelnökség lehet - ám ez az elsőség pünkösdi királyságnak bizonyulhat. A kancellária közvetlen kiadásai közel harmadával nőnek, ami figyelemreméltó növekedés, ám a tárcánál elkülönített tartalékok teszik ki a látványos 65 százalékos kiadásbővülést. A 288 milliárd forintos tartalék tetemes része (174 milliárd forint) a 13. havi bérek kifizetésére, illetve a jövő évi béremelésekre van elkülönítve. Ha megszületik a béralku a közigazgatási szakszervezetekkel, a béremelésekhez szükséges forrás átkerül a minisztériumokhoz.

A költségvetési törvény egyik nagy nyertese a honvédelmi tárca. Olcsóbb lesz az összevont rendőrség, ugyanis a jövő évi 210 milliárd forintos előirányzat négy milliárddal elmarad az idén még önálló rendőrség és határőrség költségvetési kiadásaitól.

A gazdasági tárca viszont a büdzsé nagy vesztese, bár ennek is javarészt egyszeri okai vannak. Több mint százmilliárd mínuszt jelent például, hogy idén már nem lesz szükség a MÁV-nál tőkeemelésre, de hasonló összeggel jut kevesebb sztrádaépítésre: a tavalyi 205 milliárd forinttal szemben 103,5 milliárdot terveztek ezen a soron.

Az útpénztár viszont hízott: ide az idei 106 milliárddal szemben 123 milliárd jut, vagyis az útfelújítási programok jelentősen felgyorsulnak. A Budapesti Közlekedési Szövetség évi költségvetési támogatására már 2,3 milliárd jut, annak ellenére, hogy e szervezet hasznát eddig a fővárosi utazóközönség kis hányada élvezi. E szubvenció végső soron a BKV, MÁV, Volán közös bérleteinek támogatását szolgálja.

Az energiaár-kompenzációra 82,9 milliárdot terveznek - ez megegyezik az idei költségvetési támogatásokkal, vagyis az emelkedő energiaárak mellett csökken a támogatási részarány.