Belehúzott a feldolgozóipar az ősz elején

Vágólapra másolva!
A feldolgozóipar gyorsuló ütemű növekedését jelzi a szeptemberi Beszerzési Menedzser Index. A BMI szezonálisan kiigazított szeptemberi értéke 54,2 pont lett, az előző havi 50,6 pont után, bár az index már a július-augusztusi időtartamban is enyhe növekedést mutatott.
Vágólapra másolva!

Az első őszi hónap fellendülése meghaladja az előző évit (53,4), és nagyobb növekedést mutat, mint az előző három év azonos időszakaiban mért értékek (átlag: 52,3). Bár a szeptemberi növekedés nagyobb, mint a korábbi években, a harmadik negyedév átlagos teljesítménye (51,8) 2,8 százalékponttal kisebb, mint az előző évben (54,6), és az előző három év azonos időszakainak átlagától (52,8) is elmarad. A január-szeptemberi időszak növekedése kisebb, mint az előző két évben mért értékek. Az ősz kezdetét tehát nagyobb fellendülés jellemzi a feldolgozóiparban, mint az előző években, de az év eltelt időszakainak teljesítménye elmarad a korábbi évekétől.

A felmérés részindexeinek többsége nagyobb növekedést mutat, mint augusztusban. Ez alól kivétel a beszerzési árak indexe (61,2), ami 1,0 százalékponttal kisebb, mint egy hónappal korábban. A beszerzési árak szeptemberi növekedési üteme közel 10,0 százalékponttal kisebb, mint az egy évvel korábban (70,9) mért. Kisebb értéket vesz fel a szállítási átfutási idő index (48,9) is, így az augusztusi (51,0) csökkenő kiszállítási idő után, most a kiszállítások lelassulását jelzi. Az új megrendelések (58,2) növekedési üteme gyorsult, és a beszerzési mennyiség (55,9) is jobban nőtt, mint egy hónappal korábban. Ezzel párhuzamosan megindult a termelési mennyiség (54,5) növekedése is, ami közel azonos az előző évivel (54,6). Előző havi értékéhez képest a legnagyobb növekedést a vásárolt készletek index (58,4) mutatja, és a késztermékkészletek (53,2) is jobban nőttek, mint a nyár utolsó hónapjában. Forrás: [origo]

A külpiaci mutatók nagyobb ütemű növekedést jeleznek, mint egy hónappal korábban. Az import index (55,5) értéke 2,3 százalékponttal, az export index (59,1) értéke 2,1 százalékponttal nőtt augusztushoz képest. Így kedvező külpiaci tendencia jellemzi a feldolgozóipart szeptemberben is. Az augusztusi csökkenést követően az első őszi hónapban nőtt az alkalmazotti létszám. A foglalkoztatási index értéke (53,1) nagyobb növekedést, mint egy évvel korábban (51,7), és értéke meghaladja az előző három év azonos időszakaiban mért értékek átlagát (49,9) is.