Újabb befektetők álltak az OMV mellé

Vágólapra másolva!
Nyilvános levélben szólítja föl a Mol-menedzsmentet az OMV-vel való tárgyalások felvételére a magyar olajcég részvényeit is kezelő befektetési alap. A levél szerint Magyarországnak mint EU-tagnak el kell fogadnia a tőke szabad mozgására vonatkozó szabályokat.
Vágólapra másolva!

Hivatalos tárgyalások megkezdését követeli a Mol és az OMV között, utóbbi 32 000 forintos részvényenkénti ajánlatáról a Centaurus Capital nevű befektetési alap. A Hernádi Zsolthoz és Csányi Sándorhoz címzett levél meglehetősen parancsoló hangú, és felszólítja a Molt, hogy tartózkodjon a potenciális szinergiák megítélésétől.

"A Mol-menedzsment a részvényesek érdekében hagyjon fel az ügylet alásására tett kísérleteivel" (a különböző strukturális megoldások a részvények körülbelül 40 százaléka felett biztosítanak kontrollt a Mol vezetésének), mert ezek a Centaurus szerint nem szolgálják sem a Mol, sem a részvényesek érdekeit. Az alapkezelő fogalmazása szerint "a Mol számolja fel ezeket a strukturális megoldásokat és vonja be megvásárolt saját részvényeit; valamint vonják vissza a 10 százalékos szavazati korlátot".

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A Centaurus felszólítja a CEZ-t, hogy ne vásároljon 10 százalékos részesedést a Molból, további korlátjaként egy lehetséges OMV-tranzakciónak, vagy ha mégis megteszi (a Mol érvelése alapján, amely szerint az OMV-ajánlat súlyosan alulértékeli a Molt), akkor a Mol 32 000 forintos részvényenkénti árfolyam fölött adja el a részesedést a CEZ-nek. (Augusztus végén látott napvilágot az a hír, miszerint a cseh tőzsdén is forgó áramszolgáltató, a CEZ és a Mol stratégiai szövetség létesítéséről írt alá szándéknyilatkozatot, amelynek részeként a CEZ legfeljebb 10 százalékos részesedést szerez a Molban. Tájékoztatásuk szerint Közép-Európa két vezető energiavállalata egy széleskörű stratégiai szövetség alapjait fekteti le.)

Forrás: MTI
Martin Bartenstein (középen)

A levél végül kiemeli, hogy Magyarországnak mint EU-tagnak el kell fogadnia az EU alapvető szabályait, így a tőke szabad mozgására vonatkozó, az EU alapításától érvényes szabályt is.

Lex Mol

A parlament hétfőn dönthet a stratégiai cégek védelmére kidolgozott, lex Mol néven ismert törvényjavaslatról. Az OMV-t támogató osztrák gazdasági miniszter, Martin Bartenstein szerint a magyar kormány megvásárolhatná a Mol 25 plusz egy százalékát, amely így blokkoló kisebbségi részt garantálna. Ráadásul így még inkább egyenlő felek összeolvadásáról lehetne szó.

Az osztrák állam az OMV 31,5 százalékos tulajdonosa, és egy arab részvénytulajdonos társasággal együtt szavazva gyakorlatilag irányíthatja a társaságot. Korábban Kóka János magyar gazdasági miniszter arra szólította föl Ausztriát, hogy szálljon ki az OMV-ból.