Folytatódik a termékdíj körüli téblábolás

Vágólapra másolva!
Januártól változik a termékdíj ellenőrzése, és a szabályozás rendszerét is elkezdi átalakítani a környezetvédelmi tárca, de az új szabály csak 2010-ben lép életbe. A rugalmasabb rendszertől a zöldtárca azt várja, hogy nő a visszaváltható csomagolás aránya, és csökken a hulladék mennyisége is.
Vágólapra másolva!

Úgy tűnik részben mégis megfontolta a zöldtárca az Európai Bizottság legutóbbi dorgálását, és változtat a termékdíj-ellenőrzésen. A brüsszeli testület ugyanis nemrég arra szólította fel a magyar kormányt, hogy tegye EU-konformmá a környezetvédelmi termékdíj szabályozását és szüntesse meg az italcsomagolásokra vonatkozó diszkriminatív és a közösség versenyszabályozásába ütköző részeket. A jogszabályokat átdolgozása még idén megkezdődik, de az új szabályok csak 2010-től lépnének életbe.

Szabotázs esetére a termékdíj - amiből tavaly 20 milliárd forinot kasszírozott a központi költségvetés - ügyének Európai Bíróság elé citálását helyezte kilátásba az unió kormánya. Mindennek nyomán az elmúlt években többször is módosított és a sokat kifogásolt termékdíj 2008. január elsejétől átalakul. A tervezet szerint új díjtételek, módosított eljárási szabályok lesznek, ugyanakkor változik az adatszolgáltatás módja, és eljáró hatóságként a vámőrség váltja az adóhivatalt.

A szaktárca szerint a különbség a jelenlegi és az új szabályok között a rendszer rugalmasságában van. Amíg most a termékdíjmentesség egy része előírt újrahasználati szinthez van kötve, addig a jövőben ezt a kötelezettek túlteljesítéssel válthatják - tudtuk meg a szaktárca sajtóosztályán. Maga az ellenőrzési rendszer annyiban változik, hogy a vámhatóság az elképzelések szerint a bevallásokban szereplő adatok hitelességét teljes mértékben ellenőrizhetné, és a bevallások részét képezné a hasznosítási kötelezettségek teljesítése is.

Nem kötelező, de ajánlott a betétdíjas csomagolás

A betétdíj kiváló eszköz a visszagyűjtés ösztönzésére, a fogyasztókat (a betétdíj megfizetőit) teszi érdekelté a betétdíjas termék visszavételi pontra történő visszajutatásában. A termékdíj a gyártót és a kereskedőt ösztönözheti a visszavételi hajlandóságának növelésére. A két eszköz együttesen érinti a gyártó (termelő), a kereskedő és a fogyasztó hármast, akik a felelősek az adott hulladék keletkezéséért, közös hatásuk elérheti az újrahasználat és a hasznosítás arányának növekedését.

A visszaváltható italcsomagolások terjedését nem a betétdíj kötelezővé tételével, hanem a termékdíjrendszer kiigazításával, rugalmasabbá tételével segítené elő a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium - derül ki a jogszabálytervezetből. A szaktárca ezzel együtt mindenképpen támogatná a betétdíjas üvegeket és növelné az ellenőrzést, mindezek mikéntjéről azonban egyelőre sok nem derül ki. Az italcsomagolások esetében ez azt jelenti, hogy egy meghatározott minimumszint felett átváltható lenne az újrahasználat és a hasznosítás. Emellett az italcsomagolások esetében a főhatóság a betétdíjrendszer jelenleginél szélesebb körben való önkéntes alkalmazását ösztönözné. A zöldtárca elképzelése szerint a cél, hogy a gyártók több betétdíjas üveget dobjanak piacra.

Kevesebb lenne a hulladék

Az újrahasználat fenntartásával a környezetvédelmi tárca - a települési szilárd hulladékgazdálkodási stratégiában is elfogadott - a keletkező hulladék mennyiség növekedésének megállítását tűzte ki céljául. A többször használható csomagolás alkalmazása értelemszerűen kevesebb hulladék mennyiséget eredményez, mint az egyszer használható csomagolás.

Forrás: [origo]

Termékdíjjal terhelve

A rendszer lényege, hogy a termékdíjat továbbra is az újrahasználati, illetve a hasznosítási kötelezettségek minimális szintjét nem teljesítő cégeknek kell megfizetniük. Amennyiben a vállalatok gondoskodnak termékeik újrahasználatáról és hulladékká vált termékeik kezeléséről egy, a termelésük arányában megszabott újrahasznosítási szint felett, akkor mentesülnek a termékdíj alól. Termékdíj mentességet lehet szerezni a gumiabroncsok, a csomagolás, a hűtőberendezések és hűtőközegek, az akkumulátor és az elektromos és elektronikai berendezések területén.

A cégek a minimum szint felett kiválaszthatják a számukra gazdaságosabb megoldást. Ha a visszaváltás megteremtésére az infrastruktúra kiépítése túl drágának bizonyul, akkor dönthetnek úgy, hogy az újrahasználati kötelezettség helyett további újrahasznosítást vállalnak. Mindez a jelenleg önkéntesen alkalmazható betétdíj rendszer fenntartását jelenti. A rugalmassá tett termékdíjrendszer önmagában ösztönöz a visszaváltási, azaz a betétdíjrendszerek jelenleginél szélesebb körű alkalmazására.

Nem működik a rendszer

A gyártók szerint a törvény nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, hiszen ugyanúgy roskadnak a polcokon az eldobható palackok, mint a termékdíj bevezetése előtt. A szakmai képviselők úgy látják, hogy hiába a jogszíbály, be sem lehetett volna vezetni mert nem előzte meg hatástanulmány.

A cégek többsége támogatja az új ellenőrzést, mert zárt lesz a rendszer, és senki nem tud kibújni alóla - mondta az [origo]-nak a Magyar Sörgyártók Szövetségének elnöke. Sivó Imre szerint jobb lett volna, ha a szabályozás is megváltozik januártól, de úgy tűnik, hogy a törvényalkotók még várnak vele két évig. Mindenesetreforgalmi szempontok miatt is üdvös lenne a termékdíj visszaszorítása a visszaváltható csomagolás javára.