Drágább lesz a parkolás Bécsben

Vágólapra másolva!
Szombattól 50 százalékkal kerülnek majd többe a szélvédők mögé helyezendő parkolójegyek az osztrák fővárosban. Az intézkedés Bécs belső részeit, az 1-9., a 20., illetve részben a 15. kerületet érinti. A hét végétől ezekben a kerületekben egy órányi parkolásáért a mostani 80 cent helyett 1,20 eurót kell fizetni. A parkolójegyet trafikokban és metróállomásokon lehet beszerezni.
Vágólapra másolva!

Nem csupán a parkolás drágul, hanem jelentősen meghosszabbodik a fizetőköteles időzóna is. Szeptember elsejétől nem este hatig-nyolcig, hanem egységesen reggel 9-től este 10 óráig kell fizetni a parkolásért, kivétel húsz kiemelt bevásárlóutca.

Például a roppant népszerű és turistáktól nyüzsgő Mariahilfer Strassén továbbra is este hat óráig kell fizetni a parkolásért, ám a parkolójegy kötelező használatát kiterjesztették szombaton este hatig. A díjemelés természetesen a bevásárló-utcákra is vonatkozik. Ugyancsak egységesítették, hogy a fizetős körzetekben legföljebb két óráig lehet egy helyen parkolni.

A rendelkezés nem csak az autósokat érinti hátrányosan, hanem például a vendéglőket, mozikat, operaházat, és színházakat is. Tulajdonosaik, illetve vezetőik szerint képtelenség, hogy miközben a vendégek jóízűen vacsoráznak, egyszer csak fel kell pattanniuk, és máshová parkolniuk, mert lejárt a két óra - vagy hogy a korlátozás miatt előadás közben kell felállniuk és kivonulniuk a nézőtérről. Hiába próbáltak ágálni a kiterjesztés ellen, a hatóságok hajthatatlannak mutatkoztak.

A befolyó pénzt a főváros vezetősége a kerékpárutak bővítésére és a tömegközlekedési hálózat korszerűsítésére kívánja fordítani. De a döntésbe részben belejátszott a fizetőköteles kerületekben élő lakosok siráma is: arra panaszkodtak, hogy az esti órákban, hazatérve a munkából képtelenek voltak szabad parkolóhelyet találni a közeli utcákban.

A hét végén 4500 parkolási táblát cserélnek ki a kijelölt zónákban. A jó hír az, hogy a táblaerdőt egyúttal ritkítják is, és másfélezerrel kevesebbet raknak ki újra.

Akinek még van régi parkolójegye, szeptember első két hetében felhasználhatja, ha azt mondja a közegnek, hogy nem hallott az emelésről, illetve véletlenül (figyelmetlenségből) töltött ki lejárt cédulát. Ha ellenben bevallja, hogy szándékosan cselekedett, a büntetés elkerülhetetlen. A jegyek egyébként felár ellenében beválhatók újakra.