FHB-privatizáció: Nyolcvanmilliárd az államnak

Vágólapra másolva!
Az állam az elmúlt tíz évben 8 milliárd forintot fektetett be az FHB Jelzálogbankba, és a bank részvényeinek értékesítéséből a privatizáció két ütemében 80 milliárd forint bevételhez jut - közölte Veres János pénzügyminiszter az FHB privatizációjának részleteit ismertető pénteki nemzetközi sajtótájékoztatón. A mostani tranzakció bevétele 66,8 milliárd forint. Az új tulajdonosok nevét még nem hozták nyilvánosságra.
Vágólapra másolva!

Az állam az FHB 50 százalék plusz 1 szavazatnyi pakettjét értékesítette szerdán este gyorsított könyvépítéses módszerrel, részvényenként 2025 forintos áron. A több mint tíz hazai és több mint tíz külföldi tőkepiaci szereplő 5 százaléknál kisebb részesedést szerezett. Az új tulajdonosok nevét a tranzakció szeptember 4-i zárása után hozzák nyilvánosságra. Az állami tulajdonban maradt 4,1 százaléknyi szavazatelsőbbségi részvényről még nincs döntés.

A kormány azért változtatta meg korábbi határozatát - az FHB-t eredetileg szakmai befektetőnek szánta -, mert az Allianz Hungária Biztosító ragaszkodott a B részvényekhez fűződő stratégiai jogaihoz, így pedig az új többségi tulajdonos nem szerezhetett volna valódi többségi kontrollt és nem fizette volna meg a többségi felárat sem - derült ki a tájékoztatón.

Furcsa időpontban adta el a jelzálogbankban lévő 50 százalékos részesedését a magyar állam. Az állam a szerdai tőzsdezárás után megvételre kínálta fel magyar és külföldi intézményi befektetőknek a részvényeit. Miután az FHB tőzsdei cég, erre mód van, ugyanakkor így pénzügyi befektetőket szokás keresni, miközben a kormány döntése értelmében az FHB állami többségét szakmai befektetőnek kellene megvásárolnia.

Mivel a konvergenciaprogramban foglaltak teljesítése, a költségvetési bevételek realizálása továbbra is prioritást élvezett, így született meg augusztus 2-án a kormány döntése arról, hogy az FHB-t a tőkepiacon, azon belül is gyorsított könyvépítéses módszerrel kell privatizálni. Ezzel sikerült elérni a bevételi célok realizálását, a 180 napos tőzsdei átlagárhoz közeli, legfeljebb néhány százalékos diszkonttal történő eladást, és nem volt szükség garanciákra sem, mint a szakmai befektetőnek történő vagy tradicionális tőzsdei értékesítésnél.

Gyuris Dániel, az FHB vezérigazgatója szerint a tranzakció látványosan igazolta, hogy a hazai jelzálogpiac független a nemzetközi jelzálogpiaci turbulenciától. A vezérigazgató elmondta: a tulajdonosi struktúra változása enyhén negatív hatással lehet a részvények minősítésére, a kötvények ratingje azonban megtartható. Az FHB a tőkepiaci igényeknek megfelelően, a piaci kihívásokat figyelembe véve újra alapozza stratégiáját, amelynek főbb vezérlő elvei közé tartozik az univerzális bankcsoport kiépítése, a regionális terjeszkedés megalapozása, a függetlenséget célzó üzleti modell megvalósítása.

[origo]/MTI