Nyíregyházáig autózhatunk a sztrádán

Vágólapra másolva!
Újabb autópálya-szakasz készült el. Pénteken, a délutáni órákban helyezik forgalomba az M3-as autópálya új, Görbeháza és Nyíregyháza közötti 40 kilométeres pályarészét. Ezzel Magyarország az elmúlt öt évben megduplázta autópálya- és autóút-hálózatának hosszát. A szakasz használata az átadás napján díjmentes, éjféltől azonban valamennyi járműkategória esetében fizetni kell az úthasználatért.
Vágólapra másolva!

Birtokba vehetik pénteken délután az autósok az M3-as autópálya nemrégiben elkészült pályarészét, amely az idén átadott 71 kilométernyi új autópálya-szakasz közül a leghosszabb. A Görbeháza és Nyíregyháza közé eső pályarész első, közel egykilométeres szakasza már korábban, az elkerülő szakasz kivitelezése során elkészült, a most átadásra kerülő rész (38,9 km) építtetője szintén a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., a kivitelező pedig a Betonút Zrt. volt.

Az új szakasz az M3-M35 autópályák elválási csomópontjától indul Nyíregyháza irányába és ott kapcsolódik a 2006-ban már átadott Nyíregyháza déli elkerülő szakaszhoz. Görbeháza és Nyíregyháza között három csomópont található: a 187-es jelzésű M3-M35 elválási csomópont, a 203-as jelzésű Hajdúnánás (Tiszavasvári) csomópont és a 227-es jelzésű Nyíregyháza-dél csomópont.

Az M3-as autópálya ezen szakaszán a kivitelezők két egyszerű pihenőhelyet létesítettek. A pénteken átadott szakasz 39 kilométerének forgalomba helyezésével a magyarországi gyorsforgalmi úthálózat teljes hossza meghaladja az ezer kilométert. Ezzel Közép-Kelet-Európában páratlan módon, Magyarország az elmúlt öt évben megduplázta autópálya- és autóút-hálózatának hosszát

A GKM a gyorsforgalmi úthálózat ezredik kilométerének átadásához kapcsolódóan internetes tájékoztató kampányt és nyereményjátékot indít. Az 1000km.gkm.gov.hu honlapon az infrastruktúra-fejlesztés eredményeit szemléltető tartalmak érhetőek el 2007. augusztus 31-étől a kéthetes kampány végéig. Interaktív térképen böngészhetőek a már járható, épülő és a jövőben létesítendő gyorsforgalmi utak, közutak és vasútvonalak. Az érdeklődők 22 webkamera segítségével követhetik nyomon az M0, M3, M30 és M7 gyorsforgalmi utakon zajló eseményeket. Tájékozódhatnak az Új Magyarország Fejlesztési Terv részeként megvalósuló több mint 1000 milliárd forintos út- és közlekedés-fejlesztési programról.

A honlapon elérhető kvízjáték résztvevői a már elkészült magyarországi autópálya-szakaszokra vonatkozó tudásukat tesztelhetik. A tíz kérdésre helyesen válaszolók között összesen 50 darab 2008-ra, személyautókra érvényes (un. D1 típusú) autópálya-matricát sorsolnak ki.