Kukoricát vásároltatott Gráf a tőzsdén

Vágólapra másolva!
A rossz időjárási feltételek ellenére biztosítva lesz a takarmány az állattenyésztőknek az idén is - mondta Gráf József szerdán egy gazdálkodói fórumon Debrecenben, ahol arról számolt be, hogy egy, a szaktárcához tartozó cégen keresztül 100 ezer tonna kukoricát vásárolt kedden a tőzsdén. Szerdán pedig 200 ezer tonnára tett ajánlatot, amiből remélhetőleg újabb 100 ezer tonnát meg is kap.
Vágólapra másolva!

A tranzakcióról mindössze ketten tudtak, így nem verhette fel senki az árakat, mint korábban, amikor mintegy 60 emberrel egyeztetett a vásárlásról - tette hozzá a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter. Két hete ugyanis szintén vásárolt 60 ezer tonnát.

A fórumon a miniszter előadásában elmondta, hogy az európai uniós csatlakozás óta eltelt idő alatt Magyarország a utolsó, 25. helyről az elsőre tornázta fel magát a mezőgazdasági támogatások maradéktalan lehívásában és kifizetésében. Utalt arra, hogy a támogatási összeg nagysága a kezdeti 200 milliárdról megduplázódott. A pénznek 60 százaléka uniós forrás, míg a fennmaradó rész nemzeti támogatás. A következő évtől újabb 10 százalékkal nő majd az uniós támogatás, és 2012 elejére eléri a többi országét, azaz megtörténik a kiegyenlítődés.

A miniszter szerint az élelmiszer rövidesen ugyanolyan stratégiai cikk lesz, mint a gáz vagy az olaj. Éppen ezért a tárca vezetője a következő tíz év alatt 30 százalékkal szeretné növelni a magyar agrártermelést. Ahhoz, hogy az ágazat önjáró legyen, évi 100 milliárd forint fölötti nyereséget kell produkálnia, amíg tavaly - a körülmények optimális alakulása miatt - ezt sikerült túlteljesíteni, hiszen 140 milliárdos eredménnyel zárt a mezőgazdaság.

Gráf cáfolja azokat az információkat, miszerint a magángazdálkodók nagy része eladósodott. Ezzel szemben a felmérések azt mutatják, hogy 81,5 százalékuk saját tőkével rendelkezik. Ugyanez a nagyüzemek esetében 47-50 százalékra tehető.

Kérdésekre válaszolva a miniszter megerősítette, hogy a korábban már megígért kárenyhítésnél, hektáronkénti maximum 40 ezer forintos támogatásra számíthatnak a kárvallottak. Ehhez rendelkezésre áll az ötmilliárdos kártérítési keret. A kifizetés a gazdaszervezetek által javasolt sávos eltolással fog megtörténni, azaz a nagyobb mértékben károsultak jutnak hamarabb nagyobb összeghez.

A föld vásárlásával kapcsolatban a miniszter arról számolt be, hogy több javaslatuk is van. Eszerint a társaságok tulajdonosai, mint magánemberek 300 hektárig vehetnének földet, ehhez egy húsz évre szóló kamattámogatási hitelkonstrukciót biztosítana a tárca. A másik javaslat szerint a földbérletet ötven évre kibővítenék, és a cégek, mint jogi személyek csak annyi földet vásárolhatnának meg, amennyi az állattartáshoz szakmailag szükséges, a többit igény esetén bérelhetnék.