Péntekig lehet fizetni a régi ezresekkel

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank korábbi bejelentésének megfelelően 2007. augusztus 31-én bevonja a 2006 előtt kibocsátott ezerforintosokat. Szeptember 1-től az ezresek közül csak a fémcsíkkal ellátott bankjegyekkel lehet fizetni.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank 2006. április 10-én bocsátotta ki az új, korszerű biztonsági elemekkel ellátott 1000 forintos bankjegyeket, és idén június 6-án jelentette be, hogy a régi típusú 1000 forintosokkal csak augusztus 31-ig lehet fizetni.

Az új és a régi típusú ezresek között az a legfontosabb különbség, hogy az új 1000 forintos előoldalára vörösréz színű, hullámos vonalú, hologram hatású fémcsík, továbbá gyöngyház színű, ún. irizáló nyomat került.

A jegybank 2007 elejétől már csak ezt a korszerűbb, biztonságosabb, fémcsíkkal ellátott 1000 forintost hozta forgalomba, így a régiek részaránya folyamatosan csökkent és a mindennapi vásárlások alkalmával már csak elvétve találkozhatunk a fémcsík nélküli ezressel.

Akinél még mindig van régi típusú, azaz fémcsík nélküli 1000 forintos bankjegy, holnapig felhasználhatja, vásárolhat vele, de szeptembertől már csak a fémcsíkkal ellátott 1000 forintosokat fogadják el fizetéskor, mert az már nem lesz törvényes fizetőeszköz.

Akinél ezután is marad 2006 előtt kibocsátott ezres, annak sem vész el a pénze. A kereskedelmi bankok, a takarékszövetkezetek valamint a posta fiókjaiban ugyanis szeptembertől legalább fél évig, a Magyar Nemzeti Bankban pedig húsz évig, 2027. augusztus 31-ig lehet névértéken beváltani a régi ezreseket.