Nem hozott egyetértést a vita Sólyomnál

Vágólapra másolva!
Az MSZP, az SZDSZ és a KDNP egyetért abban, hogy egy független költségvetési hivatalt hozzanak létre, az MDF viszont nem támogatta a javaslatot - derült ki a pártok képviselőinek nyilatkozataiból, amelyet az után tettek, hogy kedden az államfővel tárgyaltak a Sándor-palotában.
Vágólapra másolva!

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője és Gusztos Péter, SZDSZ képviselőcsoportjának helyettes vezetője közölte: szükségesnek tartják egy független intézmény létrehozását, amely tájékoztatja a parlamentet és a közvéleményt a költségvetési tervszámok realitásáról. Semjén Zsolt, a KDNP elnök-frakcióvezetője azt mondta: pártja szerint akkor van a testületnek igazán értelme, ha annak "megállító", azaz vétójoga van.

A szocialista politikus kitért arra, hogy szükséges egy olyan jogszabály elfogadása, amely a magyar államadósságot határolná be. Mint mondta, az új jogszabályokban a deficitet is szigorú korlátok közzé szorítanák, és szeretnék garantálni az úgynevezett elsődleges egyenleg, az adósságszolgálat leszámításával számított költségvetési eredmény pozitív voltát.

A frakcióvezető elmondása szerint az előretervezés jelentené számukra az újabb garanciát, vagyis három évre előre világosak lennének a költségvetés fő számai. Lendvai szerint a találkozó elérte célját, mivel mindegyik parlamenti párt szükségesnek érzi a közpénzekkel való gazdálkodás felelősségének erősítését, az új jogi szabályozás megalkotását, új garanciális elemek megteremtését. Hozzátette: innentől a szakpolitikusoké a feladat.

Akkor lehet sikeres egy ilyen tárgyalássorozat, ha valamennyi szereplő elfogadja, hogy nem lehet egyszerre szigorú költségvetési politikát követeli, és eközben olyan választási csomaggal előállni, amelynek elemei felborítják a költségvetést - közölte Gusztos Péter, az SZDSZ frakcióvezető-helyettese. Az SZDSZ egyetért minden olyan szándékkal, amely ellenőrizhetővé, tervezhetővé kívánja tenni a költségvetést, így támogatják az elsődleges hiányra, a hároméves tervezésre, illetve a független költségvetési hivatalra vonatkozó elképzeléseket.

A liberális párt akkor látja értelmét egy költségvetési hivatalnak, ha az jogosult a választási kampány időszakában beárazni a pártok ígéreteit, nem jelzőkkel, hanem számokkal minősíteni azokat. A frakcióvezető-helyettes a megbeszélésen javasolta, gondolkodjanak el azon, hogy beiktatnak az alkotmányba egy önálló közpénzügyi fejezet. Gusztos Péter azt mondta, ettől egyik frakció sem zárkózott el, az államfő pedig kifejezetten pozitívan fogadta az elképzelést.

A Fidesz nyitott a költségvetési hivatalról szóló javaslatra, a legnagyobb ellenzéki párt azt tartja a legfontosabbnak, hogy az új intézmény független és olcsó legyen, valamint, hogy egyeztessék össze működését az Állami Számvevőszékkel - közölte Varga Mihály alelnök és Navracsics Tibor frakcióvezető.

A következő egyeztetésen felvetik még a kiadási plafon bevezetését, vagyis az államháztartási kiadások nominális növekedésének korlátozását, valamint a miniszterek anyagi felelősségvállalásának kérdését is - közölte Varga Mihály. A többi párt javaslatait illetően rugalmasak, szeretnének megállapodni a költségvetési hivatal ügyében, ezért "nyitott mandátummal" mennek a következő ötpárti tárgyalásra.

Navracsics Tibor hozzátette: bár fontosnak tartják az utóbbi évek költségvetési politikája miatti felelősség megállapítását, ezt nem tekintik a megállapodás előfeltételének, mert nem akarják, hogy a múltról szóló vita akadályozza a jövőre vonatkozó szabályozást.

Semjén Zsolt, a KDNP elnök-frakcióvezetője közölte: pártja szerint akkor van a költségvetési hivatalnak igazán értelme, ha annak "megállító", azaz vétójoga van, "ha elhatározzuk, hogy három évre megállapodunk a költségvetési számokban, amitől csak kétharmaddal lehetne eltérni". Kiemelte: Sólyom László az egyeztetés során arra hívta fel a figyelmet, hogy "nincs vesztegetni való idő", egy olyan megállapodásnak kell létrejönnie, ami biztosítja a költségvetés tervezésének kiszámíthatóságát. Semjén Zsolt elmondta azonban, hogy a KDNP nagyra értékeli az Állami Számvevőszék munkáját és az ÁSZ-nak meghatározó szereplőnek kell maradnia. Közölte azt is: a "választási ígéretek beárazásától" a KDNP sem zárkózna el, ennek azonban szerinte csak akkor van értelme, ha az nem csak egy költségvetési évre vonatkozna.

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője elmondta: pártja nem támogatja egy új hivatal felállítását, mert elégséges a jelenlegi törvények alkalmazása és betartása, illetve az Állami Számvevőszék megerősítése. "Semmiféle garancia nincs arra, hogy ha egy új hivatalt létrehozunk, és arra nagyon sok pénzt költünk, akkor annak a hivatalnak az észrevételeit, javaslatait, utasításait betartjuk" - jelentette ki. Az MDF fontosnak tartaná erősíteni az ÁSZ működésének törvényi feltételeit. Herényi Károly közölte: ha már új hivatal felállításáról van szó, akkor az csak a Tiszta Kezek Hivatala lehetne.

A Pénzügyminisztérium fontosnak tartja a közpénzügyi felelősségről és a költségvetési hivatalról szóló törvénytervezet mielőbbi parlamenti kétharmados elfogadását. Ez ugyanis jelentős mértékben hozzájárulhat a kiegyensúlyozott államháztartási gazdálkodáshoz, a fenntartható gyors növekedés feltételeinek biztosításához, Magyarország további gyors felzárkózásához - olvasható a PM közleményében.

A tárca elkészítette a törvényjavaslat koncepcióját, amelyet ötpárti vitára bocsátott, és a minisztérium honlapján nyilvánosságra is hozott.

Az ötpárti egyeztetések már a nyár elején megkezdődtek a Pénzügyminisztériumban. Az eddig lezajlott két egyeztetésen minden parlamenti párt képviseltette magát.

A tárca örvendetesnek tartja, hogy a köztársasági elnök - látva a törvényjavaslat fontosságát - bekapcsolódott az egyeztetésbe, ahogy azt is, hogy Sólyom László pozitívan nyilatkozott a tárca javaslatáról. A köztársasági elnök részvétele a pártok közötti párbeszéd kialakításában nagyban hozzájárul az ügy sikeréhez.

A Pénzügyminisztériumban a pártok képviselőivel még ezen a héten csütörtökön újabb szakmai egyeztető fordulóra kerül sor. A tárca reméli, hogy a megbeszélések, egyeztetések hamarosan eredményre vezetnek.