Kevesebb nyugdíjat visz a postás januártól

Vágólapra másolva!
Nem kíméli  a kormány megszorító csomagja a nyugdíj előtt állókat sem. Alacsonyabb összegű ellátásra számíthatnak mindazok, akik január elseje után mennek nyugdíjba. Ők mintegy nyolc százalékkal, egy teljes 13. havi nyugdíjnak megfelelő összeggel kapnak kevesebbet, mint azok, akik még az idén lesznek nyugdíjasok.
Vágólapra másolva!

A változás a nyugdíjkiszámítási módszer módosításának eredménye, 2008 január elsejétől ugyanis kizárólag a nettó bért veszik alapul, ami csökkenti a várható értéket, ellenkezőleg hat viszont, hogy a nyugdíjazást megelőző év szintjére emelik a korábbi években kapott fizetést - olvasható a Népszavában.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (honlapján és a területi igazgatóságokon is tájékoztatják az érdeklődőket) a következőképpen segített megérteni a változást: a nyugdíjat az 1988. január 1-jétől a nyugdíjazásig elért keresetek, jövedelmek átlagából kell kiszámítani.

Ennek során természetesen a régebbi, az akkori alacsonyabb nominális színvonalat tükröző kereseteket aktuális nominális szinten kell számításba venni. Ez a valorizálás. Ha valaki például 2008. január 1-jén megy nyugdíjba, 1988 és 2007 közötti kereseteit a mai szabályok szerint úgy kellene valorizálni, hogy az 1988-2004-es időszakban elért kereseteit 2006-os szintűre emelik, a 2005-ös, a 2006-os és a 2007-es pedig marad eredeti nagyságában. A 2008-as új valorizációs szabály szerint viszont az 1988 és 2006 közötti keresetek mindegyike 2007-es szintre emelkedik. Mindez növelően hat az induló nyugdíjak színvonalára - derül ki a Népszavából.

Orbán Gábor, a Magyar Nemzeti Bank közgazdásza úgy látja, hogy a nyugdíjkiszámítás módjának változásával egyetért, mégis úgy gondolja, nem fair az aktív korúakkal szemben, hogy minden terhet ők viselnek. A költségvetési egyensúly megteremtéséhez szükséges többletet is vállalniuk kellett, most pedig nyugdíjasként kerülnek rosszabb helyzetbe, szemben azokkal, akik már korábban befejezték aktív életszakaszukat.