Mínuszos nap várható a tőzsdén

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 112,08 pontos csökkenéssel, 26 897,54 ponton nyitott kedden. A hétfői záró értékéhez képest ez 0,41 százalékos gyengülés.
Vágólapra másolva!

Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank elemzője szerint a nap folyamán sem várható erősödés. Hozzátette, hogy a keddi BÉT kereskedését erőteljesen befolyásolják majd a hétfőn nyilvánosságra hozott amerikai ingatlanpiaci adatok, amelyek az eladatlanok tekintetében 15 éves mélypontot mutattak. Ez a nyomás lefele viszi az árakat, ami érezteti hatását a jelzálogpiacon is. Ezt a BÉT-en leginkább az OTP papírjai érezhetik meg.

Az amerikai és ázsiai piacokon is 0,5-1 százalékos esés volt tapasztalható, ami átgyűrűzik majd a BÉT keddi napjára is. Herczenik Ákos szerint az amerikai fogyasztói bizalmi index, magyar idő szerint kedd délutáni adatai - az elemzők 101 pontot várnak, ami visszaesés az előzőhöz képest - a zárás előtt befolyásolhatják a kereskedést.

A gyógyszerpapíroknál negatív hangulat várható kedden a dollár gyengülése miatt. Az elemző szerint a BÉT kereskedését a héten a csütörtökön megjelenő amerikai GDP- és inflációs adatok megjelenése fogja leginkább meghatározni.

Hétfőn a BUX 147,57 pontos, 0,55 százalékos emelkedéssel, 27 009,62 ponton zárt. A részvénypiac forgalma 11,7 milliárd forintot tett ki, a vezető részvények mindegyike erősödéssel zárt.