Haladékot kaptak a vállalkozások

Vágólapra másolva!
Olcsóbb és gyorsabb lesz szeptember 1-jétől úgynevezett szerződésmintával alapítani egy céget. A cégek társasági szerződéseinek korábban, az idén szeptember 1-jéig előírt kötelező módosítása viszont jövő év júliusára tolódik. Ugyanakkor a társaságok a saját honlapjaikon is közzétehetik a cégjegyzékben szereplő adatok megváltoztatását.
Vágólapra másolva!

A cég-, a csőd-, a gazdasági társaságokról szóló, valamint az illetéktörvény június elejei módosításának több szabálya szeptember 1-jén lép hatályba - írja a Népszabadság. A cégtörvény névfoglalását például ezen túl a társaság ügyvédje elektronikus úton kérheti. Amennyiben nem, úgy 60 napra a foglalóé a név, de ha ez alatt nem jegyezteti be cégét, akkor a foglalás megszűnik

Szeptembertől különválhat a cég székhelye és a központi ügyintézés helye. A székhely a cég bejegyzett irodája, ahol a hivatalos iratokat átveszik

Eddig a cégbejegyzéséhez az aláírási címpéldányt közjegyző készíthette most ezt egy ügyvéd is elvégezheti, de csak akkor, ha a cég létesítő okiratát is ő készíti, és az a cégbírósághoz benyújtott anyag mellékletét alkotja.

A jövőben a cég választhatja azt, hogy a kötelező közleményt nem a Cégközlönyben, hanem a saját honlapján hozza nyilvánosságra. Ilyenkor viszont a cégjegyzéknek tartalmaznia kell a honlap nevét. A saját honlapon történt közzététellel egyidejűleg a közleményt is meg kell küldeni a társaság összes ismert hitelezőjének is. Feltétel még a saját közzétételnél, hogy a cégnek folyamatosan működtetnie kell a honlapját.