Egymilliárd eurót visz a VW Oroszországba

Vágólapra másolva!
A Volkswagen (VW) AG 1,042 milliárd eurós költséggel termelőbázist épít az oroszországi Kalugában, amit 750 millió euró összegű hitellel támogat az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A Volkswagen Rusz nevű cég évi 150 ezer autót fog kibocsátani, de szükség esetén ennek a duplájára emelheti termelését. A VW teljes jelenlegi termékskáláját az új üzembe viszi: hét modellt kínál az orosz vásárlóknak, a Jetta, a Passat és a Tiguan mellett a Touareget, a Skoda Octaviát és Fabiát, valamint a VW Polo kifejezetten az orosz piacra továbbfejlesztett változatát.

Az idén októberben induló gyár szerelőszalagjairól elsőként Octaviák fognak legördülni, novembertől gyártják a Jettákat és a Passatokat, decembertől a Fabiákat s jövő márciusban kezdődik a Tiguan SUV-ok gyártása. A legkésőbb a Polo speciális orosz változata kerül a piacra, az csak 2009 februárjában várható. Szükség esetén évi 300 ezresre tudják bővíteni az üzem kapacitását - közölte Friedrich Lenz, a VW Rusz vezérigazgatója.

Az év első hét hónapjában egyébként a VW legnépszerűbb modellje az orosz piacon a Passat volt, amelyből 5200-at adtak el, ezt követte a Touareg (2700), a Jetta (2000) és a Polo (809). A vállalat emellett most dolgozza ki új észak-amerikai stratégiáját. Miután mexikói üzemének kínálatát szűkösnek érzi, fontolóra veszi a gyártás megindítását az Egyesült Államokban.