Ledolgozta a forint a hét eleji esést

Vágólapra másolva!
Erősödött a forint a budapesti bankközi devizapiacon pénteken. Az euró/forint árfolyam péntek délután 257,90/95 volt a reggeli 259,70/80 és a csütörtöki 258,10/20 után.
Vágólapra másolva!

A kedvező amerikai makroadatok (a tartós javak rendelésállománya és az új lakásépítések vártnál jobb értéke) szerte a világon éreztette hatását. A feltörekvő devizák mindegyike profitált a piacot megkönnyebbüléssel eltöltő változásokból. A dél-afrikai, a török és a többi kelet-európai deviza mellett a forint is nyertese lett a péntek délutánnak. Bár a nap a konszolidáció jegyében indult, és az első kötések még 259,80-ig is feltornászták az euró/forint árfolyamot, a nap második felében már az amerikai adatok keltette optimizmus vált uralkodóvá, és így alakult ki a csütörtökinél erősebb forintárfolyam.

A forint délután 8,64 bázispontra állt a beavatkozási sáv közepétől, újabb 7 százalékkal lett erősebb, mint csütörtökön; a hét végére gyakorlatilag ledolgozta a hét eleji esést.

Ami a folytatást illeti, a forint további sorsát változatlanul inkább a nemzetközi devizapiaci helyzethez kötik a kereskedők, és jóval kevésbé az MNB hétfői kamatdöntéséhez, ám a pénteki visszafogottabb forgalom ez utóbbival is összefüggésbe hozható: a kivárás ilyen esetekben szinte kötelező.

A dollár/forint árfolyam délután 189,15 volt a csütörtöki 190,25/35 után.