CIB Bank: 35 százalékos profitnövekedés

Vágólapra másolva!
A CIB Bank konszolidált adózás előtti eredménye az első félévben meghaladta a 22,5 milliárd forintot, adózás után pedig 17,7 milliárd forintot tett ki - tette közzé a társaság az első féléves tőzsdei gyorsjelentésében pénteken.
Vágólapra másolva!

Az adózás előtti profit 31 százalékkal, az adózás utáni pedig 35 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A CIB konszolidált mérlegfőösszege június 30-án 1898 milliárd forintot tett ki, ami 13 százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakit.

A jelentés szerint az ügyfeleknek nyújtott hitelek és előlegek állománya 2007. június 30-án meghaladta az 1447 milliárd forintot, és a teljes eszközállomány megközelítőleg 60 százalékát tette ki. A nettó kamatjövedelem félév végi 21,9 milliárd forintos összege közel azonos az előző év hasonló időszakában regisztrált értékkel.

Az értékpapírok összesített állománya 244 százalékkal, 223 milliárd forintra bővült. A nagyarányú növekedést elsősorban az idézte elő, hogy a Magyar Nemzeti Bank 2007 januárjától értékpapír formájában bocsátja ki irányadó monetáris politikai instrumentumát. A fenti folyamattal párhuzamosan a banki kihelyezések állománya több mint 30 százalékkal zsugorodott.

A CIB az értékesítésre szánt befektetett eszközök között a lízingtevékenységhez kapcsolódó eszközöket tartja nyilván, amelyek állománya az egy évvel korábbi érték csaknem 15-szörösére emelkedett. A kiugróan magas növekedés alapvetően az alacsony bázissal, valamint egy nagy volumenű piaci tranzakcióval magyarázható.

A jelentés szerint forrásoldalon az ügyfélbetétek állományának 22 százalékos - 999 milliárd forintra történő - növekedése volt a bővülés motorja.

A kibocsátott értékpapírok miatt fennálló kötelezettségek állománya 44 százalékkal gyarapodott, ami három új CIB-kötvény sikeres kibocsátásával magyarázható.

A jelentés szerint az üzleti aktivitás dinamikus bővülésével összhangban mind a nettó jutalék- és díjbevételek, mind a működésből származó egyéb bevételek számottevően nőttek, és 2007. június 30-án az előző évinél 35 százalékkal többet, 30 milliárd forintot tettek ki.

A CIB működési költségei - a tevékenység bővülésével összhangban - 24,3 milliárd forintra nőttek a vizsgált időszakban.

A CIB június végén fennálló, csaknem 5 milliárd forint összegű, az adózás előtti eredményre számított adófizetési kötelezettsége 18 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A függő és jövőbeni kötelezettségek összege 2007. június 30-án mintegy 454 milliárd forintot tett ki. A társaság jegyzett tőkéje a félév végén 34,750 milliárd forint volt, tartalékai 35,162 forintra rúgtak.