Világszerte terjed az autómegosztás

Vágólapra másolva!
A közös gépkocsihasználat svájci ötletét egyre többen alkalmazzák. A piaci alapra helyezett autómegosztás 1987-ben indult Zürichben, két cég részvételével. Ma a világ 600 városában működik e szolgáltatás, az autómegosztási társaságok összesen 350 ezer tagot számlálnak, és a növekedés folytatódik.
Vágólapra másolva!

A módszer elterjedését korlátozza, hogy működésének előfeltétele a jól kiépített tömegközlekedési hálózat, illetve a közös autóhasználatban részt vevők magas fokú szabálytisztelete - írja a Világgazdaság.

Miközben világszerte egyre nagyobb az autótulajdonosok aránya a lakosságon belül, a személygépkocsik átlagosan egy napból 23 órát üzemen kívül vannak - mutat rá a Neue Zürcher Zeitung. Így sokak számára nyomós gazdasági - és környezetvédelmi - érvek szólhatnak a mellett, hogy másokkal megosztva használjanak egy személygépkocsit. A rendszer általában úgy működik, hogy az autómegosztó közösség tagjai a tömegközlekedési csomópontok környékén fenntartott parkolókban tárolt kocsikat az előre jelzett módon igénybe vehetik, akár egészen rövid időtartamra is.

Paradox, hogy a módszer a szükséges feltételek miatt elsősorban a fejlett államokban terjedt el, miközben éppen a fejlődő országok kisebb jövedelmű lakossága lenne a leginkább rászorulva egy ilyen költségkímélő megoldásra.