Tartósan kedvező a világgazdasági hangulat

Vágólapra másolva!
A jelzáloghitel-piaci válság ellenére lendületben marad az amerikai gazdaság a következő hónapokban is, mivel ellenőrzés alatt lehet tartani a hitelpiac likviditási gondjait - közölte Gernot Nerb, az Ifo gazdaságkutató intézet vezető közgazdásza.
Vágólapra másolva!

Az intézet világgazdaságiklíma-indexe az előző negyedévi 106,5 pontról 113,62 pontra emelkedett, és jóval magasabban áll, mint a sokévi átlag. Az Ifo évente négyszer teszi közzé több mint 90 ország mintegy ezer szakértőjének véleményére alapozott indexét. Ez alkalommal - az augusztus első napjaiban lezárt adatfelmérés szerint - mind a jelenlegi helyzet, mind pedig a jövőbeli helyzet (hat hónapra előre) megítélése javult.

A jelenlegi helyzet hangulatindexe a második negyedévi 120,5 pontról 127,9 pontra emelkedett a harmadik negyedre, a várakozások indexe 93,0 pontról 100,0 pontra nőtt.

Az adatokból Hans-Werner Sinn, az intézet vezetője arra következtet, hogy 2007 második felében is "erőteljes lesz a világgazdasági konjunktúra", mégpedig mind a három nagyobb gazdasági régióban, Nyugat-Európában, Észak-Amerikában és Ázsiában is.

Nyugat-Európában tovább javult a konjunktúra megítélése azután, hogy 2007 első negyedében hatéves csúcsra emelkedett az index. Portugália kivételével mindenütt kedvezően értékelték a jelenlegi gazdasági helyzetet a szakértők. Ugyanakkor Dániában, Írországban, Spanyolországban, Nagy-Britanniában a konjunktúra enyhe lassulására számítanak a következő hat hónapban.