Vágólapra másolva!
Nem változtak érdemben a magyar gazdaság várható helyzetére vonatkozó fogyasztói várakozások júliusban a GKI Zrt. által az Európai Unió támogatásával készített felmérése szerint. Az üzleti várakozások kissé romlottak júniushoz képest.
Vágólapra másolva!

Tavaly augusztus óta a GKI konjunktúra-indexének szezonális hatásoktól megtisztított értéke egy meglehetősen szűk sávban mozog, ez júliusban kissé csökkent.

A GKI fogyasztói bizalmi index - a tavaly nyári nagy zuhanás és az azt követő lassú további romlás után - idén januárban érte el mélypontját. A mutató értéke júniusban jelentősen, júliusban csak hibahatáron belül javult.

Júliusban a lakosságnak a saját várható pénzügyi helyzetére vonatkozó várakozásai pesszimistábbak voltak az előző havinál. Derűlátóbbak lettek ugyanakkor a munkanélküliség és a megtakarítások várható alakulására vonatkozó vélemények. A nagyobb értékű, tartós fogyasztási cikkek vásárlására vonatkozó várakozások az előző hónaphoz képest stagnáltak.

Az ország gazdasági helyzetének megítélése kissé tovább romlott. A fogyasztók és a vállalatok egyaránt az egy hónappal ezelőttinél kissé sötétebben látják a magyar gazdaság közeljövőjét.

Az ipari cégek optimizmusa a májusi hatéves csúcspont után júniusban és júliusban is csökkent. Az ágazati kilátásokat összegző bizalmi index pozitív értéke azonban továbbra is kedvező kilátásokra utal.

Az elmúlt időszak termelésének megítélése az előző havihoz képest javult és ugyanez igaz a következő három hónapra vonatkozó várakozások esetében is. A saját termelésű készletek és a teljes rendelésállomány értékelése kissé romlott. Látványosan javult viszont az export-rendelésállomány megítélése. Az elmúlt három hónapban érezhetően javultak a magyar iparvállalatok versenypozíciói a külpiacokon és lényegében változatlanok a hazai piacon.

Az építőiparban az elmúlt három hónap termelési színvonalának megítélése ugyan nem javult, de a rendelésállományok megítélései és a foglalkoztatási szándékok is a korábbinál kedvezőbbé váltak. Az építőipari bizalmi index értéke - a májusi jelentős és a júniusi enyhébb visszaesés után - júliusban kissé növekedett.

A kereskedelmi cégek kilátásait összegző bizalmi index az elmúlt hónapokban elég hullámzóan alakult. Júliusban - a júniusi javulás után - enyhe romlás lehetett elkönyvelni. Az eladási pozíció és a készletek megítélése romlott, de a megrendeléseké javult.

A szolgáltató szféra bizalmi indexe a júniusi növekedés után júliusban érezhetően csökkent. Romlott az üzletmenet megítélése és negatívan változtak a következő három hónapra vonatkozó forgalomi tervek is, de javultak a foglalkoztatott létszámra vonatkozó várakozások.

Az inflációs várakozások csak az építőiparban csökkentek, a többi ágazatban lényegében nem változtak. A fogyasztók az infláció ütemének némi csökkenésére számítanak.