Sztrájkot hirdettek a BKV-dolgozók

Vágólapra másolva!
Sztrájkolni fog a BKV dolgozóinak kétharmada szeptember 4-én üzemkezdettől délután 1 óráig - közölte Földényi György.
Vágólapra másolva!

Mivel délelőtt 10 óráig nem kaptak konkrét béremelési ajánlatot a cégvezetéstől, ezért átadták Antal Attila vezérigazgató titkárságán a sztrájk meghirdetéséről szóló bejelentésüket - tette hozzá a pénteken sztrájkot hirdető szakszervezet elnökhelyettese, a létrehozott sztrájkbizottság elnöke.

Július 2-a óta, 47 napja tartó bértárgyalás során az érdekképviseletek végig jelezték tárgyalási szándékukat és szorgalmazták az egyeztetések sűrítését, "melyet a menedzsment folyamatosan szabotált".

A Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezetei Szövetsége (VTDSZSZ) már az első tárgyalási napon kérte a vezérigazgatótól az augusztus 1-jével életbe lépett BKV-átalakítás munkaügyi tervét és a gazdálkodási rendet, ezeket azonban Antal Attila vezérigazgató a mai napig nem adta át nekik. Így a vállalat dolgozóinak kétharmadát képviselő VTDSZSZ-nek esélyt sem adott a vezérigazgató, hogy az esetlegesen megtartott bértárgyalásokon a bérigényüket bejelenthessék - tette hozzá.

Mindezek miatt a VTDSZSZ a most bejelentett sztrájkkal kapcsolatos felelősséget és a következményeket a vezérigazgatóra és menedzsmentjére hárítja - szögezte le az elnökhelyettes.

Amennyiben a szeptember 4-i sztrájk eredménytelen lesz, nem jön létre a bérmegállapodás, akkor egy héttel későbbre újból sztrájkot hirdetnek. Ez mindaddig tart majd, míg létre nem jön a bérmegállapodás. A szeptember 4-i sztrájk alatti elégséges szolgáltatásról a jövő héten kezdik meg az egyeztetéseket - tette hozzá

Várhatóan teljes körű lesz a sztrájk a BKV-nál - mondta Nemes Gábor, a VTDSZSZ alelnöke Megítélése szerint ugyanis a többi szakszervezet is csatlakozik majd. Hozzátette, hogy legutóbb 1993-ban volt egy kétórás figyelmeztető sztrájk a BKV-nál.

A cégvezetés az első fél évben biztosított havi 15 000 forintos átlagos béremelést tudja csak garantálni a második fél évre is - jelentette be Tóth Norbert, a BKV gazdasági vezérigazgató-helyettese csütörtöki tájékoztatóján. Szerintük minden további béremelési igény a meglévő szociális juttatások terhére valósítható meg. Tavaly egyébként a cégnél átlagosan 19 000 forintos béremelést kaptak a dolgozók.

Bartha Pál, a Tömegközlekedési Dolgozók Független Szakszervezeteinek Szövetsége elnökhelyettese a BKV-LIGA Munkástanács Szövetség és a Fővárosi Közlekedési Dolgozók Demokratikus Szakszervezete nevében is az MTI-nek elmondta, hogy az első fél évre rögzített, személyenkénti 15 000 forintos béremelésen felül, 6 százalékos bérfejlesztést követelnek a cégvezetéstől. Álláspontjuk egyébként az, ha sztrájk lesz, az teljes körű, egész napos legyen a nagyobb nyomásgyakorlás érdekében. Részleteket ez ügyben keddi tájékoztatójukon közölnek - tette hozzá.

A BKV dolgozóinak egyharmadát, 4000 embert képviselő három szakszervezet jövő héten kedden, a vezérigazgatótól várt válasz ismeretében nyilatkozik arról, hogy mit tesznek, ha a béremelési követeléseiket elutasítják.