Veres: Nem lesz áfacsökkentés

Vágólapra másolva!
Új áfatörvény kerül az Országgyűlés elé, azonban nem várható sem az áfánál, sem más adónemeknél az adómérték változása - közölte Veres János pénzügyminiszter.
Vágólapra másolva!

"Új áfatörvényt fogunk beterjeszteni az Országgyűléshez, ez a mostani szándékok szerint mértékváltoztatásokat nem fog tartalmazni. Alapvetően eljárási és elszámolási egységesítés fog a törvény szövegében megjelenni annak érdekében, hogy minél kevésbé tudjanak visszaélni az áfaszabályokkal azok, akik ezzel az eddigiekben visszaéltek" - közölte a pénzügyminiszter.

Nem kívánnak módosítani az infláció tervezett mértékén, megítélése szerint reális, hogy a következő év végén a 3 százalékos inflációs célt Magyarország eléri. A mezőgazdasági árak "szolid mértékű" emelkedése ugyanakkor fékezni fogja az inflációcsökkenés mértékét - tette hozzá Veres.

"Szemben bizonyos lapértesülésekkel, Magyarországon jelenleg és a közeljövőben adócsökkentésre lehetőséget nem látunk" - hangsúlyozta. A készülő adótörvény-módosításokról szólva a pénzügyminiszter nem közölt konkrétumokat, mindössze azt, hogy jelenleg a szakmai munka folyik.

A módosítások jellege ezen módosításoknak alapvetően az egyszerűsítés, a kis adók megszüntetése, összevonása, illetve jelentéktelen kedvezményeknek a rendszerből történő kiiktatása azért is, hogy kevesebb bevallást, kevesebb bevallási sort kelljen kitölteniük már a következő évben az adóbevallást készítőknek - mondta Veres János pénzügyminiszter.