Pánikolnak a befektetők a tőzsdéken

Vágólapra másolva!
Komoly esést szenvedtek el szerda este az amerikai paicok, ami átragadt csütörtök reggelre Ázsiára is. Mindezek után komoly esés indult  a magyar tőzsdén is  a BUX ugyan 1,5 százalékos mínuszban nyitott azonban ezt gyorsan három százalékra növelte.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 352,44 pontos csökkenéssel, 26 664,98 ponton nyitott csütörtökön. Az előző napi záróértékhez képest ez 1,30 százalékos gyengülés volt. Egy óra sem kellett azonban ahhoz, hogy az index már több mint 3 százalékos mínuszban legyen.

Az egyik legnagyobb vesztes az OTP papírja volt, amely közel 5 százalékkal 8860 forintig zuhant. Nem kimélték a Mol-részvényeket sem, az OMV sztori háttérbe szorulásával az árfolyam több mint 4 százalékos esett 25 000 forint közelébe.

Jól tartja magát viszont a Magyar Telekom, amely alig több mint 0,5 százalékot veszített, értéke 925 forint volt 10 órakor.

Az árfolyamok csökkenésére számítanak csütörtökön az MTI által megkérdezett elemzők. Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank elemzője a nemzetközi kedvezőtlen piaci hangulattal magyarázta a csütörtökön várható estést.

Tapaszti Attila, a Takarékbank elemzője is a távol-keleti és az amerikai piacok esése miatt várja, hogy a BÉT-en is csökkennek az árfolyamok. Hozzátette: egyre határozottabb jelek látszanak arra, hogy a másodlagos jelzálogpiacról kiinduló problémák a hitelpiac más szegmenseibe is átgyűrűznek.

Folytatódik a tőzsde mélyrepülése Tokióban és New Yorkban

Tegnap az Egyesült Államok börzéi újabb jelentos csökkenéssel zárták a napot. A napot a Dow Jones ipari index 1,29 százalékos, 167,45 pontos csökkenéssel zárta. A Nasdaq Composite mutató pedig 1,61 százalékos, 40,29 pontos süllyedéssel fejezte be a kereskedést.Az árfolyamok eróziójának hátterében megint a másodlagos hitelpiac körüli félelmek álltak. Ugyanis a Merill Lynch egy riportban azt sugallta a piacnak, hogy az USA legnagyobb jelzálog hitelezoje, az 55000 munkatárssal rendelkezo Countrywide Financials esetleg csödeljárás alá kerülhet, ha a hitelezői arra kényszerítik, hogy a jelenlegi nyomott árakon eladja eszközeit - írja csütörtök reggeli jelentésében az Erste. A cég árfolyama egyébként erre a jelentésre 18 százalékkal zuhant.

A hozamok stagnáltak tegnap, míg ma reggel közel 3 bázispontos csökkenést mutatnak. Ugyanakkor mind a telekommunikációs, mind a pénzügyi szektor részvényei 0,9 százalékkal csökkentek. Az olajszektor Amex-indexe 2,3 százalékkal esett, annak ellenére, hogy az olaj 1,3 százalékkal emelkedett. Csütörtökön lakáspiaci adatok látnak napvilágot az USA-ban. Mind a kiadott engedélyek, mind az átadott új lakások számában csökkenést vár a piac. A munkaerő-piacon viszont nem várnak jelentős változást az elemzők. Az eddig jelentő 429 cég az S&P500 indexből, átlagosan 26 százalékkal növelte eredményét év/év alapon és 6,5 százalékkal teljesítette felül a piaci várakozásokat.

Ázsiában az amerikai jelzálogpiaci félelmek miatt, illetve a Countrywide estleges csődjétől való félelem következtében jelentős árfolyamesést szenvedtek el az indexek, de a nap végén, a már olcsónak ítélt pénzügyi szektor papírjaiban megjelenő vételek általában visszahúzták az indexeket.

A tokiói értéktőzsde fő mutatója csütörtökön, követve a Wall Streetet, meredeken esett, főleg a pénzintézetek vesztettek a nemzetközi hitelpiaci nyugtalanság miatt, és a nagyobb exportőrök is, a jen erősödése miatt.

A 225 válogatott részvény Nikkei-mutatója 327,12 pontos, azaz 1,99 százalékos veszteséggel zárt, 6,25 százalékkal alacsonyabban a tavaly év végi értékénél. Szerdán ennél is többet, 2,19 százalékot vesztett a japán tőzsde. Az eséssorozat már hetekel ezelőtt elkezdődött: múlt héten 215,77 pontot, azaz 1,27 százalékot vesztett, az előző héten pedig 303,95 pontot, azaz 1,76 százalékot vesztett.

[origo]/MTI