Az OTP szenvedte meg legjobban a válságot

Vágólapra másolva!
Nincs megállás, hiába esett 4 hét alatt több mint 20 százalékot az OTP papírja, pénteken újabb 2,5 százalékos mínusszal kezdett, így az árfolyama megközelítette a 8000 forintot. Elemzők arra is figyelmeztetnek, hogy hiába látszanak olcsónak a papírok, óvatosan kell keresni a beszállást.
Vágólapra másolva!

Egy hónap alatt közel 15 százalékot esett a magyar tőzsde részvényindexe, a BUX. A július 23-i több mint 30 000 pontos záróárat követően ugyanis az augusztus 16-i záróérték már 25 558,16 pont volt. A mostani pánikban egyébként az is látszik, hogy a magyar deviza az egyik legsérülékenyebb pénz a világon, árfolyama ugyanis nagyon gyorsan zuhantt nap közben, egészen a 260 forintos szintig. Délutánra szépített a forint, az eurót fél háromkor 257,20/25 forinton jegyezték

Elemzők egyébként figyelmeztettek is időben arra, hogy jöhet egy lefelé irányuló korrekció a csúcsdöntés után, és a BUX könnyen leeshet a 27 000 pontos értékig. A korrekció elindulására azonban nagyban ráerősített az amerikai jelzálogpiaci pánik, ami természetesen a bankrészvényekre hatott a legnagyobb mértékben.

Forrás: [origo]

Az esés gyors és fájdalmas

Ez látszik a magyar részvényeknél is, hiszen az OTP papírja a legnagyobb esést szenvedte el az elmúlt négy hétben, aminek betudhatóan most 21 százalékkal ér kevesebbet. Arra a kérdésre, hogy kell-e aggódni a 8600 forintos OTP-nél, Juhász Richárd, a Concorde elemzője a Napi Gazdaságnak azt mondta: "Tetszettek volna korábban aggódni".

Nagyjából a BUX esésének mértékével együtt csökkent a Mol, amelyet úgy látszik, a hirtelen pánikban nem védett meg az OMV felvásárlási sztorija sem. Sok elemző egyébként úgy látja, hogy ez a papír lehet az, amelyik a leggyorsabban talpra áll.

Forrás: [origo]

Az OTP a nagy vesztes, de a Mol sem úszta meg az esést

Nagyobb eséseknél a menekülő útvonalat az osztalékpapírok, vagy a gyógyszerrészvények szokták jelenti. A vezető részvények közül a Magyar Telekom számít osztalékpapírnak, és ennek megfelelően árfolyama, más papírokhoz képest alig 5 százalékkal esett vissza. Közel 14 százalékot csökkent viszont az Émász-papírok értéke, ennek hátterében viszont az állhat, hogy a cég féléves gyorsjelentésében csupán 20 százalékos osztaléknövekedést jelzett előre, az árfolyamba viszont ennél jóval nagyobb emelés volt már beárazva.

A gyógyszergyártók közül a nagyobb vesztes a gyengébb féléves gyorsjelentést közzétevő Egis volt, amely majdnem a BUX értékével együtt, közel 14 százalékot csökkent. A Richter-papírját most jobban szerették a részvényesek, így vélhetően a várakozásoknál jobb eredménynek betudhatóan "csak" 7 százalékot esett a papír négy hét alatt.