Szerdától 20 százalékkal drágább a kenyér

Vágólapra másolva!
Nagyjából húsz százalékkal emelik a kenyér árát holnaptól a pékek a Magyar Rádió értesülése szerint. A döntés várható volt, hiszen az elmúlt hetekben ilyen mértékű emeléssel már a minisztérium is számolt.
Vágólapra másolva!

A döntést elsősorban az európai aszály miatt megnőtt gabona, illetve lisztárak indokolják.

Augusztus elején 40 százalékkal emelkedett a liszt ára - mondta Verli József, a Pékszövetség szakmai titkára. A búza felvásárlási árának növekedése ráadásul előrejelzi azt is, hogy a drágulás ezen a szinten nem áll meg, hanem várhatóan október felé további lisztáremelést von maga után.

A szakember hozzátette: a liszt ára csak körülbelül egyharmada a sütőipari termelés összes költségének, ehhez jön még ugyanilyen arányban az energia, továbbá a munkabér, illetve annak közterhei is. Ilyen termelési körülmények között elkerülhetetlen, hogy a pékek emeljék az árakat - mondta Verli József.

Most egy kilogramm fehér kenyér előállítási költsége 145 forint körül van, akkor ez feltehetően 174 forintra fog emelkedni. Erre jön rá még a kereskedők árrése, amely szerényebb esetben is 20 százalék körül van, így a kenyér kiskereskedelmi ára ősztől szinte biztosan meg fogja haladni a 200 forintot.

Mivel a kukoricatermelés is igen gyenge az idén így atakarmáyn árának emelkedése miatt a húsok ugyancsak 10-30 százalékkal kerülhetnek többe, az állatartók előrejelzése szerint.