Harc az uzsorakamat ellen

Vágólapra másolva!
A jövőben maximálnák a hitelintézetek által az ügyfelekre kiszabható hitelkamat mértékét - jelentette be Gaál Gyula kormánymegbízott. A maximált kamatot vagy évről évre a költségvetési törvényben szabályoznák, vagy fixen a jegybanki alapkamathoz kötnék, miközben pontosítanák az uzsoraszerződésekre vonatkozó jogszabályokat - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A kamatmaximum-javaslat is a kormány elé kerül a napokban, annak a szakértői anyagnak a részeként, amely a lakossági bankolás egyszerűbbé, átláthatóbbá és olcsóbbá tételét szolgálja. A javaslat a Magyar Bankszövetség támogatását is élvezi.

A pénzintézetek konstruktívak voltak, számos kérdésben önszabályozást vállaltak. Így saját maguk a Giro Rt. közreműködésével megoldják, hogy a csoportos beszedési megbízások bankváltáskor átirányíthatóak legyenek. A számlaszámhordozást ugyanakkor a szakértők nehezen megvalósíthatónak és drágának találták. Önkorlátozást vállalnak a hitelintézetek abban is, hogy a jövőben a nem kamat jellegű költségek egy-egy hitelszerződés élettartamán belül ne módosuljanak és ígéretet tettek, hogy az EU és a PSZÁF ajánlásai alapján átdolgozzák a hitelszerződések előtti tájékoztatást.

Kormányzati feladatot jelent ugyanakkor a lakáshitelhez kapcsolódó állami támogatás hordozhatóvá tétele és jogi szabályozás kell a pozitív adóslista bevezetéséhez is. Gaál Gyula szerint a javaslatok döntő része a jövő év elején már gyakorlati formát ölt, ám a pozitív lista - a jogszabályok megszületése és a mintegy féléves feltöltési időszak után - csak 2009 januárjától segítheti a felelős döntéshozatalban az ügyfeleket és a bankokat.