Kedden is kinyitotta a pénzcsapot az EKB

Vágólapra másolva!
Bár az európai jegybank szerint a tőkepiacok jószerivel már visszatértek a normális kerékvágásba, sorrendben a negyedik napon adott tőkeinjekciót a bankrendszernek.
Vágólapra másolva!

Kedden ismét megnyitotta a pénzcsapot az Európai Központ Bank (EKB), miután a délelőtti órákban újabb 7,7 milliárd euró hitelt ajánlott fel a kereskedelmi bankoknak az egynapos hitelnyújtási gyorstenderen.

Az EKB-nál sorozatban ez már a negyedik nap a múlt hét csütörtök óta, amikor többletlikviditást pumpál a piacba: hétfőn ugyancsak egynapos gyorstenderrel teremtett pénzt, ezúttal 47,67 milliárd euróval segítve a pénzpiacokat.

Az EKB az első két alkalommal összesen 156 milliárd euróval növelte a likviditást a pénzpiacokon. Ugyanakkor elemzők szerint a kamatcsökkentő hatású pénzinjekciók nincsenek összhangban a bank szigorítási ciklusával.

Az EKB ilyen jelentős összeget ilyen rövid idő alatt még nem bocsátott a pénzpiacok rendelkezésére. Legutóbb közel hasonló nagyságrendű pénzzel a 2001. szeptemberi amerikai terroresemények után jelentkezett a pénzpiacokon, akkor összesen 109,6 milliárd euróval segítette ki azokat.