Már nem sokáig lehet a régi ezressel fizetni

Vágólapra másolva!
Már csak a hónap végéig lehet fizetni a fémcsík nélküli 1000 forintos bankjegyekkel. Annak sem kell aggódnia azonban, akinek "a nyakán marad" a régebbi változatból, ugyanis a jegybank 2027-ig beváltja azokat.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank 2007. augusztus 31-én bevonja a 2006 előtt kibocsátott ezerforintosokat - ahogyan arról az [origo] korábban már beszámolt. A régi ezresek kivonása a tervek szerint halad, ma már alig lehet ilyennel találkozni a fizetések során.

A Magyar Nemzeti Bank 2006. április 10-én bocsátotta ki az új, korszerű biztonsági elemekkel ellátott 1000 forintos bankjegyeket, és idén június 6-án jelentette be, hogy a régi típusú 1000 forintosokkal csak augusztus 31-ig lehet fizetni.

Az új és a régi típusú ezresek között az a különbség, hogy az új 1000 forintos előoldalára vörösréz színű, hullámos vonalú, hologram hatású fémcsík, továbbá gyöngyház színű, úgynevezett irizáló nyomat került.

A jegybank 2007 elejétől már csak ezt a korszerűbb, biztonságosabb, fémcsíkkal ellátott 1000 forintost hozta forgalomba, így a régiek részaránya folyamatosan csökkent. Augusztus végére a még forgalomban lévő régi ezresek aránya várhatóan 20 százalék alá apad. A mindennapi vásárlások alkalmával azonban már csak elvétve találkozunk régi, azaz fémcsík nélküli ezressel, mivel azokból sok vélhetően elkallódott, félretették, vagy éppen külföldre került.

Akinél még mindig van régi típusú, azaz fémcsík nélküli 1000 forintos bankjegy, augusztus végéig felhasználhatja, vásárolhat vele, de szeptembertől már csak a vörösréz színű, hologram hatású fémcsíkkal ellátott 1000 forintosokat fogadják el a pénztárosok.

Aki azonban később is talál 2006 előtt kibocsátott ezrest, annak sem vész el a pénze. A kereskedelmi bankok, a takarékszövetkezetek, valamint a posta fiókjai ugyanis szeptembertől legalább fél évig állnak a lakosság rendelkezésére, de a régi ezresek a Magyar Nemzeti Bank pénztáraiban húsz évig, 2027. augusztus 31-ig lesznek beválthatók.